Vesti
Saopštenja

Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj

Kosovska policija saopštila da su barikade koje su bile postavljene na prelazima Jarinje i Brnjak uklonjene i oni su otvoreni za saobraćaj. Ova dva prelaza bila su zatvorena tri nedelje, od kako su Srbi postavili barikade na severu Kosova. 

Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj
Jarinje (Foto Kim arhiva)

Iz Policije Kosova navode da su na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja kontinuirano davali procene o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova od kada su postavljene barikade i zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

"Nezakonita blokada puteva, napadi na bezbednosne institucije, medije i građane, uticali su na pogoršanje situacije i otežavanje života građana tog kraja koji nisu mogli da se slobodno kreću i nisu imali lak pristup svojim neophodnim uslugama", stoji u saopštenju.

Ističu da su i pored svih okolnosti bili angažovani da odgovore na potrebe svih građana bez razlike, kao i na održavanje javnog reda i bezbednosti.

"Na osnovu dosadašnjih informacija, barikade su uklonjene u obliku kako su i postavljene, a nakon toga je izvršena procena za otvaranja dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, koji su danas (30.12.2022) u popodnevnim satima otvoreni za saobraćaj".

Napominju da će policijski službenici na ovim prelazima nastaviti sa realizacijom svojih dužnosti i zakonskih ovlašćenja.

"Sloboda slobodnog kretanja, sprečavanje krivičnih dela i pružanje bezbednosti su za dobrobit svih građana, a za to će Policija Kosova nastaviti da se angažuje u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim institucijama", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023