Vesti
Saopštenja

"Jan Bratu nezaobilazan faktor rešavanja problema nevećinskih zajednica"

"Ambasador Jan Bratu je jednu deceniju na funkciji koju je obavljao na Кosovu bio nezaobilazni faktor rešavanja gorućih pitanja nevećinskih zajednica", kazao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić prilikom sastanka sa odlazećim šefom misije OEBS na Kosovu.
Jan Bratu i Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Kako je saopšteno, tokom sastanka je izražena obostranu zahvalnost povodom plodonosne i konstruktivne saradnje Ministarstva za zajednice i povratak i misije OEBS-a na Кosovu predvođenih ministrom Jevtićem i Bratuom, “koja je rezultirala rešenjima konkretnih izazova i problema u datom trenutku”.

Ministar Jevtić je istakao da je ambasador Jan Bratu jednu deceniju na funkciji koju je obavljao na Кosovu bio “nezaobilazni faktor rešavanja gorućih pitanja nevećinskih zajednica, zaštite i promovisanja njihovih prava, uključujući i pravo na povratak”.

Ambasador Jan Bratu je obavestio ministra Jevtića o svom nedavnom imenovanju na dužnost šefa misije OEBS-a u Srbiji i izrazio nadu i uverenje da će i u narednom periodu nastaviti međusobnu saradnju, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021