Vesti
Saopštenja

’’Izostanak reakcija i tendeciozno informisanje o incidentima njihovo prećutno odobravanje’’

Napadi i pljačke usmereni na povratnike i njihovu imovinu se godinama na Kosovu karakterišu kao da su počinjeni iz ekonomskih motiva. Dok je to možda i istina u nekim slučajevima, izostaje prihvatanje činjenica da, bez obzira na motiv, takva krivična dela imaju veći uticaj na percepciju bezbednosti osetljivih grupa kakve su manjinske zajednice i povratnici, nego na pripadnike većinske zajednice koji se u ruralnim sredinama susreću sa istim bezbednosnim izazovima, ukazuje Nova društvena inicijativa (NSI).
’’Izostanak reakcija i tendeciozno informisanje o incidentima njihovo prećutno odobravanje’’
Obijena vrata stana Dragice Gašić (Foto Kancelarija za KiM)

"Imajući u vidu medijsku hajku, reakcije civilnog društva iz Đakovice i izostanak osude čelnika kosovskih institucija na te reakcije, napad na imovinu Dragice Gašić iz Đakovice se mora posmatrati kroz prizmu narušenih međuetničkih odnosa", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije koje je dostavljeno medijima.

U njemu se podseća na nedavne navode kosovskog premijera Aljbin Kurti u Briselu:

“Meni je veoma žao što gospodin Petković (direktor Kancelarije za KiM) i Vučić, oni zloupotrebljavaju starce u Srbiji pa ih dovedu na Vidovdan na Kosovo sa kamerama. To znači da oni ne mare za te ljude, oni prave šou da kažu evo Albanci nemaju gostoprimstvo prema Srbima, baš sa kamerama na Vidovdan. Znači da to nema nikakve veze sa dobrom namerom prema blagostanju gospođe Gašić (...) Svi oni koji imaju svojinu na Kosovu, imaju ili zemlju ili stan, mogu da se vrate, ako nisu prodali zemlju ili stan, i ako im nije dao Milošević i to je važno. Ima puno Albanaca kojima je Milošević oduzeo stan i dao nekom iz porodice jednog policajca koji je dolazio iz Beograda“, rekao je tada Kurti (od 46:42).

Iz NSI poručuju da je "Kurti ovakvom izjavom ne samo sugerisao da je Gašić instrumentalizovana i time joj dodatno ugrozio bezbednost, već se i direktno umešao u rad pravosudnih i drugih nadležnih institucija koje svoje odluke treba da donose nezavisno, kao što su, evidentno, u slučaju Dragice Gašić i učinili, potvrdivši njeno pravo na povratak i omogućivši joj isto".

"U nadi da će vlasti na Kosovu poštovati vladavinu prava i sprovesti odluke od neizmernog značaja za multietničnost na Kosovu, podsećamo na to da je Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine potvrdila Dragičino pravo korišćenja stana, da je kosovski Ustavni sud potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad 24 ha zemlje u okolini manastira i da je kosovska Skupština ratifikovala Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a o kom je potom kosovski Ustavni sud doneo ocenu da, kao međunarodni sporazum mora biti sproveden", dodaje se u saopštenju.

Nova društvena inicijativa, na kraju, podseća da se "izostankom osuda učestalih incidenata čija su meta kosovski Srbi šalje poruka (njihovog) prećutnog odobravanja".Ostale vesti

MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021
Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021