Vesti
Saopštenja

’’Izostanak reakcija i tendeciozno informisanje o incidentima njihovo prećutno odobravanje’’

Napadi i pljačke usmereni na povratnike i njihovu imovinu se godinama na Kosovu karakterišu kao da su počinjeni iz ekonomskih motiva. Dok je to možda i istina u nekim slučajevima, izostaje prihvatanje činjenica da, bez obzira na motiv, takva krivična dela imaju veći uticaj na percepciju bezbednosti osetljivih grupa kakve su manjinske zajednice i povratnici, nego na pripadnike većinske zajednice koji se u ruralnim sredinama susreću sa istim bezbednosnim izazovima, ukazuje Nova društvena inicijativa (NSI).
’’Izostanak reakcija i tendeciozno informisanje o incidentima njihovo prećutno odobravanje’’
Obijena vrata stana Dragice Gašić (Foto Kancelarija za KiM)

"Imajući u vidu medijsku hajku, reakcije civilnog društva iz Đakovice i izostanak osude čelnika kosovskih institucija na te reakcije, napad na imovinu Dragice Gašić iz Đakovice se mora posmatrati kroz prizmu narušenih međuetničkih odnosa", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije koje je dostavljeno medijima.

U njemu se podseća na nedavne navode kosovskog premijera Aljbin Kurti u Briselu:

“Meni je veoma žao što gospodin Petković (direktor Kancelarije za KiM) i Vučić, oni zloupotrebljavaju starce u Srbiji pa ih dovedu na Vidovdan na Kosovo sa kamerama. To znači da oni ne mare za te ljude, oni prave šou da kažu evo Albanci nemaju gostoprimstvo prema Srbima, baš sa kamerama na Vidovdan. Znači da to nema nikakve veze sa dobrom namerom prema blagostanju gospođe Gašić (...) Svi oni koji imaju svojinu na Kosovu, imaju ili zemlju ili stan, mogu da se vrate, ako nisu prodali zemlju ili stan, i ako im nije dao Milošević i to je važno. Ima puno Albanaca kojima je Milošević oduzeo stan i dao nekom iz porodice jednog policajca koji je dolazio iz Beograda“, rekao je tada Kurti (od 46:42).

Iz NSI poručuju da je "Kurti ovakvom izjavom ne samo sugerisao da je Gašić instrumentalizovana i time joj dodatno ugrozio bezbednost, već se i direktno umešao u rad pravosudnih i drugih nadležnih institucija koje svoje odluke treba da donose nezavisno, kao što su, evidentno, u slučaju Dragice Gašić i učinili, potvrdivši njeno pravo na povratak i omogućivši joj isto".

"U nadi da će vlasti na Kosovu poštovati vladavinu prava i sprovesti odluke od neizmernog značaja za multietničnost na Kosovu, podsećamo na to da je Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine potvrdila Dragičino pravo korišćenja stana, da je kosovski Ustavni sud potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad 24 ha zemlje u okolini manastira i da je kosovska Skupština ratifikovala Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a o kom je potom kosovski Ustavni sud doneo ocenu da, kao međunarodni sporazum mora biti sproveden", dodaje se u saopštenju.

Nova društvena inicijativa, na kraju, podseća da se "izostankom osuda učestalih incidenata čija su meta kosovski Srbi šalje poruka (njihovog) prećutnog odobravanja".Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022