Vesti
Saopštenja

Izložba fotografija spomenika bivše Jugoslavije

"Veličanstveni stil brutalizma", je naziv izložbe fotografija Anite Mekine na kojima su prikazani spomenici bivše Jugoslavije.  Izložba će biti otvorena u 19 časova, u Galeriji Doma kulture u Gračanici.
Izložba fotografija spomenika bivše Jugoslavije
Spomenik u Podgariću, Hrvatska (Foto Na dlanu)

Anita Mekina se bavi istraživanjem Balkana još od kraja devedesetih godina. Na univerzitetu u Melburnu stekla je zvanje doktora nauka iz oblasti međunarodne uprave na Kosovu. Od kada je diplomirala Anita radi u oblasti zalaganja istraživanja pitanja manjina u Evropi. Trenutno živi u Prištini - navode iz gračaničkog doma kulture.

Pored njenog rada, Anitino interesovanje za Balkan, a naročito za bivšu Jugoslaviju, proširuje se na domen kreativnog rada.

Svojim Rolleifledž foto aparatom iz 1965. godine Anita se posebno fokusirala na fotografisanje grubog stila arhitekture i gradnje iz jugoslovenske epohe, pri čemu je posebno zanimaju spomenici u ime sećanja na Drugi svetski rat.

 Ostale vesti

Od sutra informacije o zaraženima na Kosovu u 15 časova
Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIZJK) će podatke o zaraženima od sutra saopštavati svakoga dana u 15:00 časova.
  • 14.07.2020
Rakić i Abot o pandemiji koronavirusa
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovara je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom o pandemiji izazvanoj virusom Kovid-19.
  • 14.07.2020
Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020