Vesti
Saopštenja

"Izgradnja puta u zoni manastira Visoki Dečani ilegalna"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i Srpska lista oglasili su se saopštenjem povodom nastavka izgradnje puta u zoni manastira Visoki Dečani. Oni podsećaju da je izgradnja tog puta "ilegalna i protivna zakonima na snazi".
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Kosovski zvaničnici, među kojima i permijer Avdulah Hoti prisustvovali su danas asfaltiranju prve deonice puta Dečani-Plav.

Srpska lista je saopštila da je razočarana današnjom ceremonijom otvaranja puta u opštini Dečani kojoj su prisustvovali članovi Vlade u Prištini, "jer se put gradi u zoni manastira Visoki Dečani, koja je zakonom zaštićeno dobro u okviru koga je zabranjeno izvođenje ovakvih radova".

"Podsećamo da je izgradnja ovog puta ilegalna, i protivna zakonima na snazi, pa i odluci Ustavnog suda kojom je odlučeno da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista poziva predstavnike međunarodne zajednice da najhitnije reaguju i "snagom svog autoriteta spreče ove nelegalne aktivnosti".

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Zahtevam hitno zaustavljanje ugrožavanja Visokih Dečana i poštovanje zaštićene zone manastira, te zaustavljanje bezakonja", navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Iz Kancelarije za KiM ističu da ovo nije prvi put da se pokreću i svečano otvaraju putarski radovi u neposrednom okruženju manastira Visoki Dečani.

"Očekujem da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reaguju i spreče bezakonje u okruženju manastira, koji je, podsećam, na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Podestimo, iako je Ustavni sud Kosova još pre četiri godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, lokalna vlast još uvek osporava tu odluku.

Spor oko zemljišta koje je manastiru oduzeto još posle Drugog svetskog rata, trajao je čitavih šesnaest godina, da bi kosovski Ustavni sud ipak doneo presudu u korist ovog manastira.

Međutim, prestavnici opštine Dečani ne žele da ispoštuju odluku suda, tvrdeći da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru Visoki Dečani.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021