Vesti
Saopštenja

"Izgradnja puta u zoni manastira Visoki Dečani ilegalna"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i Srpska lista oglasili su se saopštenjem povodom nastavka izgradnje puta u zoni manastira Visoki Dečani. Oni podsećaju da je izgradnja tog puta "ilegalna i protivna zakonima na snazi".
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Kosovski zvaničnici, među kojima i permijer Avdulah Hoti prisustvovali su danas asfaltiranju prve deonice puta Dečani-Plav.

Srpska lista je saopštila da je razočarana današnjom ceremonijom otvaranja puta u opštini Dečani kojoj su prisustvovali članovi Vlade u Prištini, "jer se put gradi u zoni manastira Visoki Dečani, koja je zakonom zaštićeno dobro u okviru koga je zabranjeno izvođenje ovakvih radova".

"Podsećamo da je izgradnja ovog puta ilegalna, i protivna zakonima na snazi, pa i odluci Ustavnog suda kojom je odlučeno da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista poziva predstavnike međunarodne zajednice da najhitnije reaguju i "snagom svog autoriteta spreče ove nelegalne aktivnosti".

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Zahtevam hitno zaustavljanje ugrožavanja Visokih Dečana i poštovanje zaštićene zone manastira, te zaustavljanje bezakonja", navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Iz Kancelarije za KiM ističu da ovo nije prvi put da se pokreću i svečano otvaraju putarski radovi u neposrednom okruženju manastira Visoki Dečani.

"Očekujem da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reaguju i spreče bezakonje u okruženju manastira, koji je, podsećam, na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Podestimo, iako je Ustavni sud Kosova još pre četiri godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, lokalna vlast još uvek osporava tu odluku.

Spor oko zemljišta koje je manastiru oduzeto još posle Drugog svetskog rata, trajao je čitavih šesnaest godina, da bi kosovski Ustavni sud ipak doneo presudu u korist ovog manastira.

Međutim, prestavnici opštine Dečani ne žele da ispoštuju odluku suda, tvrdeći da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru Visoki Dečani.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020