Vesti
Saopštenja

„Izbori u srpskim sredinama ispod evropskih standarda“

Izborni proces u opštinama sa srpskom većinom nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora, ocenili su šefovi misija Evropske unije.
„Izbori u srpskim sredinama ispod evropskih standarda“
Birački centar Gračanica (Foto Kim)

Iako šefovi misija Evropske unije (EU HOMs) navode da su zadovoljni time što su prema izveštaju Еvropske posmatračke misije (EOM) izbori održani na miran i regularan način u većini mesta, sa zabrinutošću su primetili da je predizbornu kampanju obeležilo zastrašivanje u srpskim sredinama na Kosovu.

“I da izborni proces, u opštinama gde su većina kosovski Srbi zbog toga nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora. EOM je identifikovala trajni, koordinisani i zabrinjavajući obrazac zastrašivanja u sredinama sa srpskom većinom, uperena protiv kandidata koji su se kandidovali protiv ‘Srpske liste’. To uključuje pritisak na individualne kandidate da se povuku, tako sputavajući političko nadmetanje, što dovodi u pitanje ključne principe celokupnog demokratskog procesa u ovim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su od strane posmatračke misije primećene trajne slabosti izbornog procesa.

“Mi pozivamo sve relevantne učesnike iz celog političkog spektra i spektra zajednica da adresiraju ove nedostatke bez odlaganja” ističe se u saopštenju.

U skladu sa uspostavljenom praksom, završni izveštaj koji sadrži preporuke za unapređenje šireg izbornog okvira biće objavljen od strane EU EOM posle završetka trenutnog izbornog procesa, uključujući i drugi krug izbora za gradonačelnike.

“Ove će preporuke pomoći kosovskim vlastima u njihovim naporima da unaprede izborni okvir i tako dalje unaprede i konsoliduju demokratsko upravljanje i institucije. EU je potpuno posvećena podršci kosovskim vlastima u njihovim naporima”, saopšteno je.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020