Vesti
Saopštenja

„Izbori u srpskim sredinama ispod evropskih standarda“

Izborni proces u opštinama sa srpskom većinom nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora, ocenili su šefovi misija Evropske unije.
„Izbori u srpskim sredinama ispod evropskih standarda“
Birački centar Gračanica (Foto Kim)

Iako šefovi misija Evropske unije (EU HOMs) navode da su zadovoljni time što su prema izveštaju Еvropske posmatračke misije (EOM) izbori održani na miran i regularan način u većini mesta, sa zabrinutošću su primetili da je predizbornu kampanju obeležilo zastrašivanje u srpskim sredinama na Kosovu.

“I da izborni proces, u opštinama gde su većina kosovski Srbi zbog toga nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora. EOM je identifikovala trajni, koordinisani i zabrinjavajući obrazac zastrašivanja u sredinama sa srpskom većinom, uperena protiv kandidata koji su se kandidovali protiv ‘Srpske liste’. To uključuje pritisak na individualne kandidate da se povuku, tako sputavajući političko nadmetanje, što dovodi u pitanje ključne principe celokupnog demokratskog procesa u ovim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su od strane posmatračke misije primećene trajne slabosti izbornog procesa.

“Mi pozivamo sve relevantne učesnike iz celog političkog spektra i spektra zajednica da adresiraju ove nedostatke bez odlaganja” ističe se u saopštenju.

U skladu sa uspostavljenom praksom, završni izveštaj koji sadrži preporuke za unapređenje šireg izbornog okvira biće objavljen od strane EU EOM posle završetka trenutnog izbornog procesa, uključujući i drugi krug izbora za gradonačelnike.

“Ove će preporuke pomoći kosovskim vlastima u njihovim naporima da unaprede izborni okvir i tako dalje unaprede i konsoliduju demokratsko upravljanje i institucije. EU je potpuno posvećena podršci kosovskim vlastima u njihovim naporima”, saopšteno je.Ostale vesti

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab za suzbijanje kovida-19 da u prioritetne grupe za imunizaciju uključe novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike koji imaju obaveze u svojim redakcijama, saopšteno je iz UNS-a. 
  • 14.01.2021
Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

  • 14.01.2021