Vesti
Saopštenja

Izabrana najlepša fotografija opštine Gračanica

Fotografija Dušana Jovanovića - srednjovekovni vitezovi, sa autentičnim odorama, na kapiji manastira Gračanica odnela je pobedu na konkursu Turističke organizacije Gračanice za najlepšu fotografiju.

Izabrana najlepša fotografija opštine Gračanica
Fotografija Dušana Jovanovića koja je osvojila prvo mesto na takmičenju

Teme ovogodišnjeg takmičenja u organizaciji Turističke organizacije Gračanica bile su sve istorijske, kulturne, prirodne i druge lepote opštine Gračanice, zatim kulturno-istorijski spomenici, verski objekti, lokaliteti, običaji, ljudi, ulice, kulturni i sportski događaji, manifestacije, tradicionalna hrana, pejzaži i sve ono što predstavlja lepotu i specifičnost ove opštine.

Ukupan broj učesnika koji su ispunili uslove takmičenja je 65, dok je ukupan broj fotografija koje ulaze u izbor za najlepšu fotografiju 112.

Prema proceni žirija fotografija Dušana Jovanovića iz Ugljara, osvojila je 41 od ukupno 70 zajedničkih glasova publike sa društvenih mreža i petočlanog stručnog žirija.

“Dušan Jovanović je svojom fotografijom uspeo da spoji više elemenata, koje mi tražimo od pobedničke fotografije, a to je da se kroz objektiv autora ispriča kratka priča koja će pokazati suštinu naše opštine, ljubav prema otadžbini, svetoj zemlji, pravoslavlju, srednjovekovnoj kulturi, kao i čuvanje našeg materijalnog i nematerijalnog bogatstva od zaborava, manifestacionu ponudu opštine Gračanica, festival SHIELD, oživljavanje srednjeg veka, promovisanje i očuvanje srednjovekovne kulturne baštine i istorije Gračanice i okoline, koje je autor na unikatan način, kroz objektiv svoje kamere, ovekovečio trenutke kraj srpske svetinje. Na njegovim fotografijama, nalaze se srednjovekovni vitezovi, sa svojim autentičnim odorama, dok se kroz kapiju u pozadini nazire najveće monumentalno zdanje u našoj opštini, Manastir Gračanica, biser srpske srednjovekovne kulture”, stoji u obrazloženju žirija.

Drugo mesto pripalo je Bobanu Jevtiću iz Sušice.

"Prema proceni žirija Boban Jevtić je svojom fotografijom uspeo da na trenutak uhvati lepotu življenja na selu, prirodne lepote sela kada se priroda budi i kada je ono najlepše – u proleće. Vedrina neba i sklop boja na slici daje pozitivnu notu, a takođe promoviše neotkrivene lepote koje sela u našoj opštini poseduju".

Treće mesto za najlepšu fotografiju Gračanice osvojio je Darko Todić iz Čaglavice.

“Fotografija autora Darka Todića ima veliki značaj i emotivnu vrednost, kao i lepotu koja mu je upravo zbog svega toga donela osvojeno treće mesto u izuzetno jakoj konkurenciji. Svojom fotografijom zabeležio je bogatstvo našeg naroda i tradiciju u jednoj fotografiji, to je pre svega srećna porodica, koja i jeste naše najveće nematerijalno bogatstvo. Porodica je obučena u tradicionalnu srpsku nošnju, pred manastirom i pogledima uprtim u njega”, saopšteno je iz ove organizacije. 

Deset reprezentativnih fotografija, koje je stručni žiri odabrao, i na koje su dodati glasovi publike sa društvenih mreža biće objavljene u ovogodišnjim publikacijama TO Gračanice.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". RTS navodi da je u Zubinom Potoku mirno nakon povlačenja policije.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022