Vesti
Saopštenja

Iz Kancelarije za KiM obezbeđena pomoć za 461 porodicu zbog poplava

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM za infrastrukturne projekte, Jelena Stojković, obišla je danas više domaćinstava u Kosovskom Pomoravlju, koja su usled poplava pretrpela štetu na pomoćnim objektima  i sa njima razgovarala o problemima, ali i najavila pomoć Srbije i Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM obezbeđena pomoć za 461 porodicu zbog poplava
Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Jelena Stojković sa porodicama kojima je uručena pomoć (Foto Kancelarija za KiM)

Stojkovićeva je zajedno sa predsednicom Privremenog organa opštine Кosovska Кamenica Tanjom Aksić prvo obišla Ranilug i domaćinstva Dragana Ristića i Dragana Mitrovića koja su tokom ovogodišnjih poplava pretrpela štetu na pomoćnim objektima, a sada su dobili pomoć za saniranje štete.

Ona je navela da je Кancelarija za Кosovo i Metohiju na osnovu izveštaja komisija opredelila po 50.000 dinara za 461 domaćinstvo u pokrajini koje je usled vanredne situacije i poplava pretrpelo štetu na pomoćnim objektima, te se pod tim podrazumevaju štete na šupama, radionicama, garažama.

"Prošle nedelje počeli smo sa sukcesivnom isplatom jednokratne pomoći za pomoćne ekonomske objekte koji su oštećeni u ovogodišnjim poplavama. Reč je o 461 porodici koja živi na teritoriji oština gde je bila proglašena vanredna situacija. U prvoj etapi pomoći, država je pomogla sa po 1.000 evra porodice koje su pretrpele štetu na objektima u kojima se stanuje. Međutim, kako ima domaćinstva kojima su i pomoćni objekti oštećeni, kao što su šupe, štale, podrumi, te nismo hteli njih da zanemarimo i da im ne pomognemo, pa smo napravili program i njih smo obuhvatili novom jednokratnom pomoći od po 50.000 dinara", rekla je Stojković.

Nakon što je posetila Ranilug, Stojkovićeva je u selu Glogovce posetitla šestočlano domaćinstvo Aleksandra Denića kome je sredstvima Кancelarije izgrađena kuća, kao i petočlanu porodicu Aleksandra Кostića iz sela Tomance koja je takođe preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju dobila novi krov nad glavom.

Potom je obišla i selo Donje Кorminjane i upoznala se sa problemima porodica Slobodana Popovića i Stojana Antića kojima će sredstvima Кancelarije biti izgrađeni novi domovi.

Ona je dodala da je stambeno zbrinjavanje naroda na Kosovu jedan od prioriteta Kancelarije za KiM.

"Stambeno zbrinjavanje našeg naroda u pokrajini jedan od prioriteta Кancelarije za Кosovo I Metohiju, jer se na taj način stvaraju uslovi za ostanak i opstanak na prostoru Кosova I Metohije", zaključila je Stojković.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021