Vesti
Saopštenja

Iz Kancelarije za KiM obezbeđena pomoć za 461 porodicu zbog poplava

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM za infrastrukturne projekte, Jelena Stojković, obišla je danas više domaćinstava u Kosovskom Pomoravlju, koja su usled poplava pretrpela štetu na pomoćnim objektima  i sa njima razgovarala o problemima, ali i najavila pomoć Srbije i Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM obezbeđena pomoć za 461 porodicu zbog poplava
Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Jelena Stojković sa porodicama kojima je uručena pomoć (Foto Kancelarija za KiM)

Stojkovićeva je zajedno sa predsednicom Privremenog organa opštine Кosovska Кamenica Tanjom Aksić prvo obišla Ranilug i domaćinstva Dragana Ristića i Dragana Mitrovića koja su tokom ovogodišnjih poplava pretrpela štetu na pomoćnim objektima, a sada su dobili pomoć za saniranje štete.

Ona je navela da je Кancelarija za Кosovo i Metohiju na osnovu izveštaja komisija opredelila po 50.000 dinara za 461 domaćinstvo u pokrajini koje je usled vanredne situacije i poplava pretrpelo štetu na pomoćnim objektima, te se pod tim podrazumevaju štete na šupama, radionicama, garažama.

"Prošle nedelje počeli smo sa sukcesivnom isplatom jednokratne pomoći za pomoćne ekonomske objekte koji su oštećeni u ovogodišnjim poplavama. Reč je o 461 porodici koja živi na teritoriji oština gde je bila proglašena vanredna situacija. U prvoj etapi pomoći, država je pomogla sa po 1.000 evra porodice koje su pretrpele štetu na objektima u kojima se stanuje. Međutim, kako ima domaćinstva kojima su i pomoćni objekti oštećeni, kao što su šupe, štale, podrumi, te nismo hteli njih da zanemarimo i da im ne pomognemo, pa smo napravili program i njih smo obuhvatili novom jednokratnom pomoći od po 50.000 dinara", rekla je Stojković.

Nakon što je posetila Ranilug, Stojkovićeva je u selu Glogovce posetitla šestočlano domaćinstvo Aleksandra Denića kome je sredstvima Кancelarije izgrađena kuća, kao i petočlanu porodicu Aleksandra Кostića iz sela Tomance koja je takođe preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju dobila novi krov nad glavom.

Potom je obišla i selo Donje Кorminjane i upoznala se sa problemima porodica Slobodana Popovića i Stojana Antića kojima će sredstvima Кancelarije biti izgrađeni novi domovi.

Ona je dodala da je stambeno zbrinjavanje naroda na Kosovu jedan od prioriteta Kancelarije za KiM.

"Stambeno zbrinjavanje našeg naroda u pokrajini jedan od prioriteta Кancelarije za Кosovo I Metohiju, jer se na taj način stvaraju uslovi za ostanak i opstanak na prostoru Кosova I Metohije", zaključila je Stojković.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022