Vesti
Saopštenja

Italijanski vojnici donirali opremu Klinici za infektivne bolesti u Prištini

Italijanski vojno-medicinski tim koji je aktivan na Kosovu kao podrška kosovskim zdravstvenim institucijama, donirao je zaštitne maske i zaštitna odela Klinici za infektivne bolesti na Kosovu. Opremu su danas uručili italijanski vojnici Regionalne komande Kfora Zapad.
Italijanski vojnici donirali opremu Klinici za infektivne bolesti u Prištini
Uručenje opreme (Foto Kfor)

“Italijanski tim čine lekari i medicinske sestre oružanih snaga Italije, i on pomaže zdravstvenim strukturama na Kosovu u borbi protiv kovida-19, kroz niz aktivnosti, uključujući medicinsko savetovanje i ankete koje se sprovode širom Kosova”, objasnio je major Kristijan Beneđiamo, vođa tima.

Dr. Ljindita Ajazaj Beriša se zahvalila italijanskom vojno-medicinskom timu na podršci i što su podelili svoje stručno iskustvo u upravljanju kovidom-19 sa svojim kolegama na Kosovu.

Kako je saopšteno, Kfor olakšava delovanje tima u okviru pomoći koju institucijama na Kosovu zajednički pružaju italijansko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo inostranih poslova.

"Danas je dan Dan oružanih snaga Italije i posebno nam je drago što ga proslavljamo kroz ovu korisnu i konkretnu donaciju koja će biti od koristi svim zajednicama na Kosovu,” istakao je pukovnik Đanluka Figus, koji je na čelu Regionalne komande Kfora Zapad, koja je pod vođstvom Italijana.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021