Vesti
Saopštenja

Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa

Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Dodela pomoći (Foto Kfor)

U saopštenju se navodi da je italijansko Ministarstvo odbrane dalo svoj doprinos kroz visoko specijalizovani tim od 9 pripadnika 7. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Italijanske vojske, koji je u poslednje dve nedelje izvršio dezinfekciju više od 50 javnih objekata širom Kosova na 34 različite lokacije. Među objektima su bili i Inspektorat Kosovske policije i domovi zdravlja.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je donirala sredstva za dezinfekciju i ličnu zaštitnu opremu Klinici za zarazne bolesti Kosova. Donacija je uključivala hirurška odela i rukavice, maske za lice i dezinfekcionu tečnost.

„Italija je podržala Kosovo u naporima da se spreči širenje virusa mnogo pre nego što se on pojavio u zemlji, kroz savetovanje nadležnih vlasti, kao i kroz pružanje konkretne pomoći. Italijanski civilni i vojni akteri na Kosovu, uključujući ambasadu, Agenciju za međunarodnu saradnju i naš vojni kontingent, su kontinuirano radili na ovom uspešnom poduhvatu”, navodi se u saopštenju.

Današnjom donacijom opreme su kompletirane prethodne isporuke lične zaštitne opreme kao i donacija mikrobiološke laboratorije Klinici za infektivne bolesti, koja je nedavno otvorena u okviru projekta koji je finansirala Italija pod nazivom ‘Podrška zdravstvenom sistemu na Kosovu’.

“Sve vreme smo se zalagali za puno poštovanje vladinih mera i propisa, koji su na efikasan način ublažili efekte koronavirusa na Kosovu, od strane građana. U ovoj fazi, kada stručnjaci upozoravaju na mogući drugi talas zaraze širom Evrope i sveta ključno je ne opuštati se. Socijalna distanca i lična zaštitna oprema kao što je ova koju smo danas donirali, su ključni su za trajan uspeh u sprečavanju širenja koronavirusa na Kosovu. Nošenje maski, naročito na javnim mestima, je osnovni čin poštovanja ne prema nama samima, već prema ljudima oko nas, od kojih su mnogi podložniji virusu", istakao je ambasador Orlando.

„Bilateralna saradnja uspostavljena između Vojske Italije i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova pokazala se vrlo efikasnom i nastaviće se danas dezinfekcijom ostalih zdravstvenih ustanova i obukom koju su italijanski vojnici sproveli za osoblja vatrogasne službe u Prištini“, kazao je pukovnik David Colusi, šef italijanskog vojnog kontingenta.

Pre operacija podrške Kosovu u odgovoru na koronavirus, specijalizovan tim italijanske vojske već je pružio podršku KFOR-u vršenjem dezinfekcije brojnih vojnih objekata misije pod vođstvomj NATO-a, uključujući deo na aerodromu, dok je medicinski tim koji pripada Logističkoj komandi Vojske Italije sproveo istraživanje kako bi pružio savete o najboljoj praksi koje treba primeniti kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.Ostale vesti

Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021
Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima
“Na delu je veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 15.07.2021
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
  • 15.07.2021