Vesti
Saopštenja

Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa

Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Dodela pomoći (Foto Kfor)

U saopštenju se navodi da je italijansko Ministarstvo odbrane dalo svoj doprinos kroz visoko specijalizovani tim od 9 pripadnika 7. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Italijanske vojske, koji je u poslednje dve nedelje izvršio dezinfekciju više od 50 javnih objekata širom Kosova na 34 različite lokacije. Među objektima su bili i Inspektorat Kosovske policije i domovi zdravlja.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je donirala sredstva za dezinfekciju i ličnu zaštitnu opremu Klinici za zarazne bolesti Kosova. Donacija je uključivala hirurška odela i rukavice, maske za lice i dezinfekcionu tečnost.

„Italija je podržala Kosovo u naporima da se spreči širenje virusa mnogo pre nego što se on pojavio u zemlji, kroz savetovanje nadležnih vlasti, kao i kroz pružanje konkretne pomoći. Italijanski civilni i vojni akteri na Kosovu, uključujući ambasadu, Agenciju za međunarodnu saradnju i naš vojni kontingent, su kontinuirano radili na ovom uspešnom poduhvatu”, navodi se u saopštenju.

Današnjom donacijom opreme su kompletirane prethodne isporuke lične zaštitne opreme kao i donacija mikrobiološke laboratorije Klinici za infektivne bolesti, koja je nedavno otvorena u okviru projekta koji je finansirala Italija pod nazivom ‘Podrška zdravstvenom sistemu na Kosovu’.

“Sve vreme smo se zalagali za puno poštovanje vladinih mera i propisa, koji su na efikasan način ublažili efekte koronavirusa na Kosovu, od strane građana. U ovoj fazi, kada stručnjaci upozoravaju na mogući drugi talas zaraze širom Evrope i sveta ključno je ne opuštati se. Socijalna distanca i lična zaštitna oprema kao što je ova koju smo danas donirali, su ključni su za trajan uspeh u sprečavanju širenja koronavirusa na Kosovu. Nošenje maski, naročito na javnim mestima, je osnovni čin poštovanja ne prema nama samima, već prema ljudima oko nas, od kojih su mnogi podložniji virusu", istakao je ambasador Orlando.

„Bilateralna saradnja uspostavljena između Vojske Italije i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova pokazala se vrlo efikasnom i nastaviće se danas dezinfekcijom ostalih zdravstvenih ustanova i obukom koju su italijanski vojnici sproveli za osoblja vatrogasne službe u Prištini“, kazao je pukovnik David Colusi, šef italijanskog vojnog kontingenta.

Pre operacija podrške Kosovu u odgovoru na koronavirus, specijalizovan tim italijanske vojske već je pružio podršku KFOR-u vršenjem dezinfekcije brojnih vojnih objekata misije pod vođstvomj NATO-a, uključujući deo na aerodromu, dok je medicinski tim koji pripada Logističkoj komandi Vojske Italije sproveo istraživanje kako bi pružio savete o najboljoj praksi koje treba primeniti kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021