Vesti
Saopštenja

Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa

Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Dodela pomoći (Foto Kfor)

U saopštenju se navodi da je italijansko Ministarstvo odbrane dalo svoj doprinos kroz visoko specijalizovani tim od 9 pripadnika 7. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Italijanske vojske, koji je u poslednje dve nedelje izvršio dezinfekciju više od 50 javnih objekata širom Kosova na 34 različite lokacije. Među objektima su bili i Inspektorat Kosovske policije i domovi zdravlja.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je donirala sredstva za dezinfekciju i ličnu zaštitnu opremu Klinici za zarazne bolesti Kosova. Donacija je uključivala hirurška odela i rukavice, maske za lice i dezinfekcionu tečnost.

„Italija je podržala Kosovo u naporima da se spreči širenje virusa mnogo pre nego što se on pojavio u zemlji, kroz savetovanje nadležnih vlasti, kao i kroz pružanje konkretne pomoći. Italijanski civilni i vojni akteri na Kosovu, uključujući ambasadu, Agenciju za međunarodnu saradnju i naš vojni kontingent, su kontinuirano radili na ovom uspešnom poduhvatu”, navodi se u saopštenju.

Današnjom donacijom opreme su kompletirane prethodne isporuke lične zaštitne opreme kao i donacija mikrobiološke laboratorije Klinici za infektivne bolesti, koja je nedavno otvorena u okviru projekta koji je finansirala Italija pod nazivom ‘Podrška zdravstvenom sistemu na Kosovu’.

“Sve vreme smo se zalagali za puno poštovanje vladinih mera i propisa, koji su na efikasan način ublažili efekte koronavirusa na Kosovu, od strane građana. U ovoj fazi, kada stručnjaci upozoravaju na mogući drugi talas zaraze širom Evrope i sveta ključno je ne opuštati se. Socijalna distanca i lična zaštitna oprema kao što je ova koju smo danas donirali, su ključni su za trajan uspeh u sprečavanju širenja koronavirusa na Kosovu. Nošenje maski, naročito na javnim mestima, je osnovni čin poštovanja ne prema nama samima, već prema ljudima oko nas, od kojih su mnogi podložniji virusu", istakao je ambasador Orlando.

„Bilateralna saradnja uspostavljena između Vojske Italije i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova pokazala se vrlo efikasnom i nastaviće se danas dezinfekcijom ostalih zdravstvenih ustanova i obukom koju su italijanski vojnici sproveli za osoblja vatrogasne službe u Prištini“, kazao je pukovnik David Colusi, šef italijanskog vojnog kontingenta.

Pre operacija podrške Kosovu u odgovoru na koronavirus, specijalizovan tim italijanske vojske već je pružio podršku KFOR-u vršenjem dezinfekcije brojnih vojnih objekata misije pod vođstvomj NATO-a, uključujući deo na aerodromu, dok je medicinski tim koji pripada Logističkoj komandi Vojske Italije sproveo istraživanje kako bi pružio savete o najboljoj praksi koje treba primeniti kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.Ostale vesti

Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020