Vesti
Saopštenja

Isufaj na satanku sa šefom Euleksa o jačanju tužilačkog sistema

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj je na sastanku sa šefom Euleksa Larsom Gunarom Vigemarkom ocenio važnom ulogu misije Euleksa u praćenju rada pravosudnih institucija, sa posebnim akcentom na Specijalno tužilaštvo.
Isufaj na satanku sa šefom Euleksa o jačanju tužilačkog sistema
Sa sastanka Isufaja i Vigemarka (Foto Specijalno tužilaštvo Kosova)

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o potrebi unapređenja, saradnje i zajedničkih napora u cilju jačanja vladavine prava na Kosovu.

Isufaj je upoznao šefa Euleksa sa radom Specijalnog tužilaštva, sa izazovima i ciljevima ove institucije koji imaju za cilj jačanje tužilačkog sistema i povećanje poverenja građana u institucije pravde.

On je istakao da je donošenje strategije za reorganizaciju ovog tužilaštva, formiranje posebnih odeljenja i imenovanje tužilaca u ovim odeljenjima neophodno za povećanje efikasnosti rada.

Šef misije EULEKS-a Lars Gunar Vigemark istakao je potrebu za dodatnim kapacitetima u istražnom radu o korupciji, terorizmu i međuinstitucionalnoj saradnji između Tužilaštva i policije kako bi se unapredio rad Tužilaštva.

Isufaj i Vigemark su se dalje složili oko daljeg razvijanja međuinstitucionalne saradnje po pitanjima koja se odnose na ratne zločine, nestala lica i međunarodnu pravnu saradnju, zaključuje se u saopštenju koje je samo na albanskom jeziku dostavljeno medijima iz Specijalnog tužilaštva Kosova.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022