Vesti
Saopštenja

Isufaj na satanku sa šefom Euleksa o jačanju tužilačkog sistema

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj je na sastanku sa šefom Euleksa Larsom Gunarom Vigemarkom ocenio važnom ulogu misije Euleksa u praćenju rada pravosudnih institucija, sa posebnim akcentom na Specijalno tužilaštvo.
Isufaj na satanku sa šefom Euleksa o jačanju tužilačkog sistema
Sa sastanka Isufaja i Vigemarka (Foto Specijalno tužilaštvo Kosova)

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o potrebi unapređenja, saradnje i zajedničkih napora u cilju jačanja vladavine prava na Kosovu.

Isufaj je upoznao šefa Euleksa sa radom Specijalnog tužilaštva, sa izazovima i ciljevima ove institucije koji imaju za cilj jačanje tužilačkog sistema i povećanje poverenja građana u institucije pravde.

On je istakao da je donošenje strategije za reorganizaciju ovog tužilaštva, formiranje posebnih odeljenja i imenovanje tužilaca u ovim odeljenjima neophodno za povećanje efikasnosti rada.

Šef misije EULEKS-a Lars Gunar Vigemark istakao je potrebu za dodatnim kapacitetima u istražnom radu o korupciji, terorizmu i međuinstitucionalnoj saradnji između Tužilaštva i policije kako bi se unapredio rad Tužilaštva.

Isufaj i Vigemark su se dalje složili oko daljeg razvijanja međuinstitucionalne saradnje po pitanjima koja se odnose na ratne zločine, nestala lica i međunarodnu pravnu saradnju, zaključuje se u saopštenju koje je samo na albanskom jeziku dostavljeno medijima iz Specijalnog tužilaštva Kosova.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021