Vesti
Saopštenja

Istok: Uzurpacija i nezaposlenost najveći problemi Srba

Poslanici Srpske liste posetili su danas opštinu Istok gde su se sastali sa lokalnim predstavnicima i službenicom za povratak Vesnom Malković. Teme sastanka su bile politička, bezbednosna i ekonomska situacija u ovoj opštini.
Istok: Uzurpacija i nezaposlenost najveći problemi Srba
Sastanak poslanika Srpske i predstavnika opštine Istok (Foto Srpska lista)

Kako je saopšteno iz Srpske liste uzurpacija zemljišta i nezaposlenost su najveći problemi sa kojima se suočavaju Srbi koji žive u ovoj opštini.

“Evidentirani su problemi krađe privatne imovine, uglavnom stoke i poljoprivrednih mašina, koje se veoma često događaju. Pored toga, uzurpacija zemljišta i nezaposlenost su problemi koji muče srpsku zajednicu u opštini Istok“, saopšteno je iz Srpske.

Službenica za povratak Vesna Maliković je navela da ovaj problem posebno pogađa Srbe koji žive u ovoj opštini jer oni uglavnom žive od poljoprivrede i stočarstva.

Ona je istakla dobar odnos lokalnih predstavnika i Srba.

Prema rečima Malikovićeve u ovoj opštini živi oko 2. 300 Srba povratnika. Od početka ove godine vraćeno je još 17 porodica, a do kraja godine očekuje se povratak još 30 porodica.

“Postavljanje kriterijuma za odabir povratnika je sprečilo zloupotrebe koje su se događale“, kazala je Malikovićeva.

Nakon sastanka poslanici su posetili manastir Gorioč koji se nalazi u ovoj opštini i razgovarali sa sestrinstvom ovog izolovanog manastira SPC.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020