Vesti
Saopštenja

Istok: Opljačkana povratnička porodica Tijanić

Sinoć su Mališi Tijaniću iz sela Crkolez u opštini Istok ukradeni automobil i bik. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ističe da „vandredno stanje na Kosovu odgovara pojedincima da nastave sa pljačkama“, navodi se u saopštenju.
Istok: Opljačkana povratnička porodica Tijanić
Crkolez kod Istoka (Foto MZZP)

Mališa Tijanić se sa porodicom u Crkolez vratio pre 11 godina. Meštani ovog sela ističu da zbog ovakvih incidenata osećaju veliku nesigurnost, napominje se u saopštenju.

„Problemi srpskih povratnika se i dalje nastavljaju. Dok se ceo svet bori da sačuva svoje zdravlje i da sa što manjim posledica prevaziđe trenutno stanje, srpski povratnici se bore da sačuvaju imovinu, da opstanu i ostanu na svojim imanjima. Činjenica da je ovo treći incident u nizu nad srpskim povratnicima za manje od 72 sata dovoljan je pokazatelj izazova sa kojim se povratnici suočavaju ovih dana. Brine i ćutanje nadležnih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i još jednom pozvao istražne organe da hitno reaguju.

U saopštenju iz njegovog kabineta se napominje da vanredno stanje na Кosovu odgovara pojedincima da na organizovan način pljačkaju i stvaraju nemir među srpskim stanovništvom.

”Ministarstvo je u samom selu Crkolez izgradilo pet kuća, novi Parohijski dom, pomogli smo i sa obnovom deset porodičnih kuća. Mi ćemo, kao institucija, nastaviti da se zajedno sa svim povratnicima borimo i za njihov opstanak i za život. Od života ništa nije važnije”, navedeno je.

U selu Crkolez trenutno živi 83 Srba. Pre 1999. godine u Crkolezu živelo je 220 stanovnika srpske nacionalnosti. U selu koje ima 25 kuća, pre dve godine se dogodio incident u kome je porodici Mija Beloševića ukradeno 8 krava, a počinioci do danas nisu pronađeni, iako je policija i tada, kao i danas povodom ovog slučaja, izvršila uviđaj, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020