Vesti
Saopštenja

Institucija Ombudsmana objavila "Platformu o ljudskim pravima"

Institucija Ombudsmana prilikom obeležavanja Međunarodnog dana o ljudskim pravima, objavila je za sve građane  "Platformu o ljudskim pravima", čiji je cilj da promoviše primenu sprovođenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, zagarantovanih Ustavom, međunarodnim aktima o ljudski pravima i zakonima koji se sprovode na Kosovu.
Institucija Ombudsmana objavila
Detalj sa predstavljanja Platforme o ljudskim pravima (Foto Institucija Ombudsmana)

Institucija Ombudsmana prilikom obeležavanja Međunarodnog dana o ljudskim pravima, objavila je za sve građane "Platformu o ljudskim pravima", čiji je cilj da promoviše primenu sprovođenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, zagarantovanih Ustavom, međunarodnim aktima o ljudski pravima i zakonima koji se sprovode na Kosovu.

Platforma ima dva vodiča, "Vodič za ljudska prava" i "Vodič za ciljeve održivog razvoja (COR) o ljudskim pravima", koji će omogućiti lakši i praktičniji pristup domaćoj i međunarodnoj nadležnosti putem strukturiranih veza pravnih instrumenata koji se primenjuju direktno u pravni sistem Kosovo, kao i da pokaže veze između ciljeva održivog razvoja i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ona pruža korisne informacije svim pravnim subjektima, uključujući građane, pravne stručnjake, sudije, tužioce, nacionalne institucije za ljudska prava, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, biznise, studente.

Platformu o ljudskim pravima dizajnirala je institucija Ombudsmana, i ista je razvijena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.Ostale vesti

Gračanica: Nastavljena dezinfekcija javnih mesta
Radnici javnih službi Opštine Gračanica od jutros dezinfikuju površine ispred javnih objekata koje posećuje veći broj ljudi, saopštila je informativna služba Opštine Gračanica.
  • 28.03.2020
Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika

Kosovska vlada u ostavci pozdravila je zajedničku izjavu američkih zvaničnika, Ričarda Grenela, Metjua Palmera i Filipa Kosneta da će SAD i dalje biti uz narod Kosova i podržavati posvećenost zdravstvenih ustanova da prevaziđu situaciju sa koronavirusom. U saopštenju Vlade takođe se navodi da "Tačijevi i Vučićevi pozivi na razgraničenje i dalje ostaju pretnja".

  • 27.03.2020
Tači i Kosnet o koronavirusu i formiranju nove vlade
Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa ambasadorom SAD-a na Kosovu Filipom Kosnetom o epidemiji koronavirusa, i o formiranju nove vlade, navodi se u saopštenju.
  • 27.03.2020
Dezinfekcija javnih površina u Gračanici
Po nalogu Kriznog štaba Opštine Gračanica, a u cilju sprečavanja i širenja korona virusa u Gračanici je izvršena dezinfekcija javnih površina. 
  • 27.03.2020
Tači: Treba da budemo disciplinovaniji
Predsednik Kosova Hašim Tači posetio Studentski dom u Prištini koji je pretvoren u karantin za građane koji su doputovali iz inostranstva i koji se zbog toga nalaze u izolaciji.
  • 27.03.2020
Najugroženijima brašno, mleko i sok
Opština Gračanica i opštinski Кrizni štab su preko kompanije "Elkos grupa" obezbedili 5 hiljada kilograma brašna, 400 litara mleka i 400 litara soka za najugroženije porodice na teritoriji opštine, saopšteno iz ove lokalne samouprave.
  • 26.03.2020