Vesti
Saopštenja

Institucija Ombudsmana objavila "Platformu o ljudskim pravima"

Institucija Ombudsmana prilikom obeležavanja Međunarodnog dana o ljudskim pravima, objavila je za sve građane  "Platformu o ljudskim pravima", čiji je cilj da promoviše primenu sprovođenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, zagarantovanih Ustavom, međunarodnim aktima o ljudski pravima i zakonima koji se sprovode na Kosovu.
Institucija Ombudsmana objavila
Detalj sa predstavljanja Platforme o ljudskim pravima (Foto Institucija Ombudsmana)

Institucija Ombudsmana prilikom obeležavanja Međunarodnog dana o ljudskim pravima, objavila je za sve građane "Platformu o ljudskim pravima", čiji je cilj da promoviše primenu sprovođenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, zagarantovanih Ustavom, međunarodnim aktima o ljudski pravima i zakonima koji se sprovode na Kosovu.

Platforma ima dva vodiča, "Vodič za ljudska prava" i "Vodič za ciljeve održivog razvoja (COR) o ljudskim pravima", koji će omogućiti lakši i praktičniji pristup domaćoj i međunarodnoj nadležnosti putem strukturiranih veza pravnih instrumenata koji se primenjuju direktno u pravni sistem Kosovo, kao i da pokaže veze između ciljeva održivog razvoja i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ona pruža korisne informacije svim pravnim subjektima, uključujući građane, pravne stručnjake, sudije, tužioce, nacionalne institucije za ljudska prava, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, biznise, studente.

Platformu o ljudskim pravima dizajnirala je institucija Ombudsmana, i ista je razvijena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.Ostale vesti

Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021