Vesti
Saopštenja

Inicijativa Open oštro osuđuje oružane napade na Policiju Kosova

Organizacije civilnog društva i mediji okupljeni oko platforme Open najoštrije su osudili oružane napade na Policiju Kosova, koji su se prema izjavi potparola KP za region Sever, poručnika Branislava Radovića, odigrali na području Zubinog Potoka u proteklih nekoliko dana.
Inicijativa Open oštro osuđuje oružane napade na Policiju Kosova
Foto ilustracija Agencija Anadolu

Nevladine organizacije okupljene oko inicijative OPEN upozoravaju da su napadi na pripadnike organa reda, sastavljenih od policajaca kako albanske, tako i srpske i ostalih zajednica, krajnje opasni po narušavanje, ionako krhkog mira i zategnutih međunacionalnih odnosa, naročito na severu Kosova.

Životno ugrožavanje policijskih službenika, na putu prema njihovim radnim mestima na administrativnim prelazima, je neprihvatljivo u civilizovanom svetu, navodi se u saopštenju.

"Apelujemo na nadležne organe da profesionalno i sa pažnjom istraže ove slučajeve napada, a zvaničnike Prištine i Beograda da ovim povodom izbegnu nepromišljene izjave i ishitrene akcije, te da se posvete saradnji na rešavanju bezbednosnih izazova koji opterećuju odnose dve strane."

Potpisnice ovog saopštenja su NVO Aktiv, Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA, Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i međuetničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Nova Društvena inicijativa – NSI i RTV Kim.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022