Vesti
Saopštenja

Info sesija o ekonomskoj stabilnosti zajednica

U sali Skupštine opštine Gračanica danas je održana info sesija projekta „Društveno-ekonomska stabilizacija manjinskih i većinskih etničkih zajednica na Kosovu“.

Info sesija o ekonomskoj stabilnosti zajednica
Sa info sesije (Foto OG)

Cilj projekta je ekonomska i socijalna stabilizacija, kao i stvaranje uslova za ostvarivanje održivih prihoda i boljih društveno-ekonomskih prilika za 500 porodica manjihskih i većinskih zajednica na Kosovu, kroz ostvarivanje zarade, zaposlenosti i razvoja zajednice.

Projekat će biti realizovan u 11 opština na Kosovu- Gračanica, Klina, Lipljan, Mitrovica, Prizren, Štrpce, Istok, Leposavić, Mališevo, Novo Brdo i Suva Reka. Socio-projekat će biti realizovan do 31. decembra 2019. godine.

Tokom perioda od tri godine, projekat će se angažovati na:
-Jačanju kapaciteta mikro i malih preduzeća
-Jačanju kapaciteta organizacija za podršku preduzetništva
-Jačanju kapaciteta poljopivrednih proizvođača
-Jačanju kapaciteta poljoprivrednih udruženja
-Pružanju podrške u stvaranju novih radnih mesta u postojećim preduzećima
-Pružanju podrške manjih inicijativa za razvoj zajednice u saradnji sa partnerskim opštinama,
gde će biti dodeljena određena sredstva u skladu sa projektom.

Projekat je finansiran od strane „Engagement Global” i nemačkog saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj-BMZ, a realizuje Fondacija za održiv ekonomski razvoj PREDA PLUS Kosovo u partnerstvu sa Arbeiter Samariter Bund-ASB.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023