Vesti
Saopštenja

Humani Centar najoštrije osuđuje jučerašnju upotrebu sile na Severu

NVO Humani Centar Mitrovica najoštrije osuđuje jučerašnju nesrazmernu upotrebu sile prema građanstvu severnih opština, od strane pripadnika specijalnih policijskih snaga.
Humani Centar najoštrije osuđuje jučerašnju upotrebu sile na Severu
Kosovska Mitrovica(Foto RKP)

U saopštenju navode da kao organizacija civilnog društva imaju zadatak da podrže izgradnju demokratskog društva sa institucijama koje vrše svoj posao u društvu vladavine prava.

"Ne može se izbeći utisak da lišavanje slobode lica osumnjičenih za organizovani kriminal nije iskorišćena u političke svrhe i surovu demonstraciju sile. Argument, da je većina uhapšenih lica iz redova Kosovske policije, nam daje za pravo da formiramo takvo mišljenje. Ista lica su mogla biti zadržana na poslu ili pozvana na informativni razgovor, ali je više nego očigledno da je jučerašnja metoda primene brutalne sile još jedan vid pritiska na zajednicu koja živi severno od reke Ibar", ističu u saopštenju.

Postavljaju pitanje "da li izjava portparola KFOR-a Vinčenca Grasa da se operacija Kosovske policije odvija po nalogu Tužulaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i da nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, znači da KFOR svojim nečinjenjem izlazi iz svog mandata, a to je održavanje mira. Nizom situacija kao što je neobezbeđivanje odlaska predsednika Srbije u selo Banje, situacije povodom hapšenja Marka Đurića, brutalnom intervencijom jedinice ROSU u novembru prošle godine, postavlja se pitanje kakav su cilj imale vežbe KFOR-a na severu pre dva meseca. Pitanje koje se nameće je da li KFOR planira da zaštiti Srbe onako kako ih je zaštitio u martovskom pogromu 2004-te godine".

U saopštenju dodaju da ako se tome dodaju takse koje je uvela Priština, na proizvode iz Srbije i BiH, flagrantno kršenje ustavom garantovanog prava na jezik, kao i frekventnu upotrebu nesrazmerne sile, "videćemo da su svi suštinski elementi humane bezbednosti ugroženi".

"Zabrana nabavke lekova za ustanove primarne zdravstvene zaštite od 2013. godine otežava lečenje stanovnika i uvelikoj meri ugrožava zdravlje kao jedan od elemenata humane bezbednosti. Uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH otvaraju se vrata za plasiranje proizvoda sumnjivog porekla što najdirektnije utiče na hranu kao drugi elemenat ljudske bezbednosti. Te iste takse u kombinaciji sa zatvaranjem fabrika i pritiskom na male privrednike dovode do ugrožavanje ekonomske bezbednosti kao sledećeg elementa humane bezbednosti", navodi se u saopštenju.

NVO Humani Centar Mitrovica izražava zabrinutost zbog neoglašavanja kosovskih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i "neosuđivanja brutalne uportebe nesrazmerne sile, koje bi to trebalo da urade kao nosioci demokratskih promena u društvu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021