Vesti
Saopštenja

HRV: Važno brzo uspostavljanje Specijalnog suda

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRV) ocenila je da je važno da kosovske vlasti i Evropska unija brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine kako bi optužbe za ozbiljne zločine moglo da razmotri nepristrasno, nezavisno i sigurno telo, uz jak program zaštite svedoka.

HRV: Važno brzo uspostavljanje Specijalnog suda
OVK (suggestkeyword.com)

HRV navodi, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, da su kosovska vlada i skupština napravile značajan korak ka pravdi donevši 3. avgusta odluku o formiranju specijalnog suda koji će suditi odgovornima za ozbiljne zločine počinjene posle rata na Kosovu od 1998. do 1999. godine.

"Kosovska vlada i Evropska unija bi trebalo da brzo uspostave taj sud sa jakim program zaštite svedoka", ističe se u saopštenju.

Međunarodna nevladina organizacija podseća da je, na poziv kosovske vlade, kosovska skupština usvojila ustavni amandman kojim se utire put osnivanju suda, a potom i zakon kojim se uspostavlja to pravosudno telo, kao i zakon o finansiranju pravne odbrane onima kojima je potrebna.

Takođe se navodi da će sud raditi u skladu sa kosovskim zakonom, ali sa sudskim većem izvan Kosova i sa sudijama i tužiocima koji će biti imenovani na međunarodnom nivou.

"Kosovska vlada i poslanici su doneli ispravnu odluku u korist pravde i odgovornosti. Sada je važno preduzeti naredni korak i brzo uspostaviti sud, kako bi optužbe za ozbiljne zločine moglo da razmotri nepristrasno, nezavisno i sigurno telo", rekla je direktorka HRV za EU Lote Lajht.

HRV ukazuje da je, da bi sud bio verodostojan, potreban snažan, međunarodni mehanizam za zaštitu svedoka, a u tom kontekstu navodi da su ranija suđenja za ratne zločine bivšim članovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na Kosovu i u Haškom tribunalu bila praćena zastrašivanjem i smrću svedoka.

U saopštenju se, takođe, navodi da će se Specijalni sud baviti slučajevima baziranim na izveštaju koji je 2010. godine Savetu Evrope podneo švajcarski senator Dik Marti, a u kojem se neki članovi OVK optužuju za otmice, prebijanja, ubijanja po kratkom postupku i, u nekim slučajevima, nasilno uklanjanje ljudskih organa na teritoriji Albanije tokom i posle rata na Kosovu.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023