Vesti
Saopštenja

"Hodžaj nema osećaja za ljudska prava"

Najavljene aktivnosti NVO "Ruska humanitarna misija" mogu da kritikuju samo oni koji u sebi "nemaju ni zrna čovekoljublja i osećaja za ljudska prava", poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.
Dušan Kozarev (Foto Kim arhiva)

Kozarev je to rekao reagujući na izjavu poslanika Envera Hodžaja koji tvrdi da "srpska vlada pokušava da se meša na Kosovu, prikrivajući paralelne strukture kao humanitarne usluge koje pružaju ruske nevladine organizacije".

On ističe da Hodžaj napada humanitarnu organizaciju koja donira sistem za snabdevanje kiseonikom za mitrovački Kliničko-bolnički centar, u kojem se leče i Srbi i Albanci i dodaje da Kancelarija za KiM ima plodnu saradnju sa brojnim međunarodnim nevladinim organizacijama koje se bave humanitarnim radom.

"Umesto što širi ničim osnovan strah od ruskih humanitaraca, Hodžaj bi mogao da se pozabavi lažnim humanitarcima koji vrbuju albansku omladinu na Kosovu i Metohiji i odvode je u Siriju i na druga bliskoistočna ratišta", poručio je Kozarev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i rukovodilac regionalnog predstavništva za Balkan NVO "Ruska humanitarna misija" Branimir Nešić potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji na realizaciji humanitarnih i dobrotvornih programa.

Prema tom Memorandumu, "Ruska humanitarna misija" u saradnji sa Kancelarijom za KiM pomagaće ubuduće srpski narod na Kosovu u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne pomoći.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023