Vesti
Saopštenja

Hašim Tači otputovao u SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države gde će se sastati sa visokim zvaničnicima američke uprave, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
Hašim Tači otputovao u SAD
Hašim Tači (Foto predsedništvo Kosova)

Navodi se da su Sjedinjene Američke Države ponovo usredsredile pažnju na događaje na Kosovu i u regionu, "angažujući se na postizanju konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, kako bi se otvorio put stranim investicijama i ekonomskom razvoju".

Pre polaska u SAD, Tači je rekao da "Kosovo ima sreće što su Sjedinjene Američke Države i dalje posvećene Kosovu, miru, stabilnosti i prosperitetu Kosova i čitavog regiona. Rukovodstvo predsednika Trampa, podrška sekretara Pompea i direktno angažovanje posebnog izaslanika ambasadora Grenela su za nas orhrabrujući".

U saopštenju se dodaje da će Tači u Vašingtonu održati prezentacije i dve debate o dešavanjima na Kosovu i u regionu, kao i da će govoriti "o dosadašnjim dostignućima, o prioritetima Kosova i o izazovima i mogućnostima na putu evroatlantskih integracija".Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021