Vesti
Saopštenja

Haradinajeva pisma ministrima o Trepči

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj obratio se pismima ministrima u čijem je resoru pitanje Trepče od kojih zahteva da se uključe u brzo i konkretno sprovođenje Zakona o Trepči i rešavanje drugih zahteva rudara.
Haradinajeva pisma ministrima o Trepči
Rudarsko-metalurški kombinat (Foto Kontakt plus radio)

Pisma su dobili ministri ekonomskog razvoja, rada i socijalne zaštite i finansija.

U pismu upućenom ministru ekonomskog razvoja Valjdrinu Luki Hradinaj zahteva da se usvoji statut Trepče, da se upiše u Agenciju za registraciju preduzeća, da se izvrši registracija stambenih jedinica Trepče kao i da se formiraju jedinice predviđene Članom 3. Zakona o Trepči.

Od ministra rada i socijalne zaštite Skednera Rečice Haradinaj traži da se obezbedi pravna osnova za isplatu penzija u visini od 70 odsto od plata zaposlenih kao i za priznavanje radnog staža za period od 1990. do 1999. godine. Zatraženo je takođe da se zapošljavaju mladi i da se sprovodi Opšti kolektivni ugovor na Kosovu.

U pismu poslatom ministru finansija Bedri Hamzi, Haradinaj je zatražio da Trepča kao akcionarsko društvo bude obuhvaćena u otpis dugova nastalih u vreme UNMIK-a.Ostale vesti

Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021