Vesti
Saopštenja

Haradinaj: Raditi više na rešavanju pitanja nestalih

Treba raditi više na rešavanju pitanja nestalih osoba, poručio je premijer Ramuš Haradinaj tokom sastanka sa članovima vladine Komisije za nestala lica i organizacijama koje se bave pitanjem nestalih osoba.
Haradinaj: Raditi više na rešavanju pitanja nestalih
Sastanak u kosovskoj vladi (Foto Kabinet premijera Kosova)

Premijer Haradinaj je rekao da je cilj sastanka da svi koji su deo i imaju odgovornost po pitanju nestalih osoba, zajedno utvrde korake koji će u buduće biti preduzeti u cilju rešavanja ovog pitanja.

Haradina se ovom prilikom zahvalio britanskoj i švajcarskoj vladi na podršci i velikom doprinosu koje su kroz različite progrme podržale ovo pitanje.

Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj je tokom sastanka izneo primedbe koje porodice nestalih imaju na račun Zakona o nestalim osobama i istakao da se nada da će on uskoro biti izmenjen.

"Imamo odgovornost jer se više od 1600 osoba vodi kao nestalo", rekao je Đetaj.

Član Komisije za nestala lica Bajram Ćerkini apelovao je na institucije da se više angažuju oko rešavanja sudbine nestalih lica.

"Trebalo bi da se izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi nam pomogli da saznamo istinu o tome gde se nalaze naši najmiliji. I međunarodna zajednica treba da pojača pritisak na Srbiju. Tražimo od međunarodne zajednice da iz svojih fioka izvadi satelitske snimke koji bi nam pomogli da saznamo gde se nalaze nestali“.

Predstavnici srpskog Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih nisu pozvani na ovaj sastanak.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021