Vesti
Saopštenja

Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju

Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Odlazak Avaganistanaca u Veliku Britaniju (Foto Ambasada Velike Britanije)

Kako je saopšteno, oko 2.000 bivših zaposlenih u Nato-u i njihovih porodica evakuisano je iz Avganistana, od kojih je 800 privremeno smešteno na Kosovu.

„Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva pod komandom Nato-a raspoređene su na Kosovu i prednjače u operaciji podrške njihovom smeštaju i transportovanju. Ponosni smo što smo prva članica Nato-a koja je omogućila brzo napredovanje, Ujedinjeno Kraljevstvo se obavezalo da preseli oko 150 Avganistanaca povezanih sa Nato-om", navodi se u saopštenju Britanske ambasade dostavljenom medijima.

Dodaje se da je Britanija zahvalna Kosovu što je ugostilo ugrožene Avganistanske građane.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022