"Grubo kršenje zakona o Specijalnim zaštićenim zonama"

Trinaest nevladinih organizacija na Kosovu osudilo odluku Vlade Kosova i Ministarstve infrastrukture da se nastavi sa gradnjom "nelagalnog puta Dečani - Plav".

Podeli ovaj članak sa:
 • Visoki Dečani (Foto Helikim)

Ovo saopštenje, objavljeno na društvenim mrežama, potpisuje trinaest nevladinih organizacija među kojima su: Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Ekologika, NVO Aktiv, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub “Wake up”, Omladinsko edukativni klub “Sinergija”, Centar za razvoj žena.

U saopštenju zahtevaju hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od, kako tvrde, "grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama".

"Nastavak gradnje ovog puta predstavlja još jedan u i nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

U saopštenju se ističe da Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture, svojom podrškom izgradnji ovog puta, poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu niti zaštiti prava verskih zajednica.

"Zakon o Specijalni zaštitnim zonama je donet na insistiranje međunarodne zajednice upravo da bi se zaštitila kulturna i identiteska baština, a trebalo je da doprinese upravo očuvanju nakvažnijih spomenika kulture, u koje spadaju i Visoki Dečani kao jedan od najznačajnih UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na Balkanu".

Dodaje se da ovakvo "arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile", uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine, je još jedan dokaz da "osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, a to je pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu".

"Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava nevećinskih zajednica?".

Podsećaju da je vladavina prava osnova svake demokratije, "i gde nje nema, tamo nastaje haos".

"Gde pravo ustupa mesto sili i kada sila ostaje neukroćena, pitanje je vremena kada će doći do masovnog kršenja ljudskih prava".

Nevladine organizacije pozivaju kosovske institucije da odustanu od ovakvog, kako tvrde, pogubnog ponašanja, da se vrate na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve, te da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

"Još jednom upućujemo apel međunarodnoj zajednici, Specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama Sjedinjenih američkih država, Belike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, da jasno osude ovakvo ponašanje institucija Kosova i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spreče uništavanje kulturne i verske baštine".

U saopštenju pozivaju i sve organizacije i institucije, a posebno svoje albanske kolege iz civilnog sektora, da osude ovakvo ponašanje Vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine.

Ostale vesti

 • Predavanje o pčelarstvu

  Predavanje o pčelarstvu

  Udruženje pčelara Nukleus u saradnji sa odeljenjem za poljoprivredu opštine Gračanica će u nedelju 18. novembra u 13 sati u Domu kulture u Gračanici organizovati stručno predavanje na temu priprema pčela za zimovanje.

 • "BG i PR su se zalagali za sveobuhvatni sporazum"

  Šef Unmika Zahir Tanin rekao je tokom njegovog tromesečnog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku da su se u proteklom periodu Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija.

 • Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić sastao se u Beču sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom. Oni su se složili da sve probleme koji opterećuju dva naroda na Kosovu, srpski i albanski, treba rešavati isključivo dijalogom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane