Vesti
Saopštenja

Greška između izjave i naslova

Predsednik DNKiM Budimir Ničić slaže se sa izjavom Ivana Jakšića iz Kancelarije za KiM da je reč o grešci prilikom objavljivanja jučerašnjeg UNS-ovog saopštenja ali i ocenio da UNS i DNKiM izražavaju rezervu prema tvrdnjama da je RTK2 u funkciji srpskog naroda na Kosovu.
Greška između izjave i naslova
Budimir Ničić (Foto Kim)

"Naime, iako je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zaista izjavio, kako su prenele agencije, ‘da je važno da servis Radiotelevizije Kosovo 2 (RTK2), kanal na srpskom jeziku, bude u službi srpskog naroda na Kosovu…’ većina javnih medija (TV Most, Radio Gračanica, B92, RTS) je objavila tu vest pod naslovom ’RTK2 u funkciji srpskog naroda na KiM’ što nije isto i što bi moglo da dovede u zabludu građane.”

Po  njegovim rečima, UNS i DNKiM izražavaju rezervu prema tvrdnjama da je RTK2 u funkciji srpskog naroda na Kosovu, jer od svog osnivanja do danas, po Ničićevim rečima, nisu ispoštovane ustavne i zakonske odredbe na Kosovu koje govore o postojanju nezavisnog kanala na srpskom jeziku koji bi signalom trebalo da pokrije celo Kosovo, kao ni opravdani zahtevi srpske medijske zajednice na KiM u pogledu garancije te nezavisnosti u tehničkom, programskom, kadrovskom i u finansijskom smislu.

“UNS I DNKiM očekuju da ‘kolege i prijatelji’, kako nas s pravom vidi gospodin Jakšić, to isprave, u skladu sa pravilima novinarske profesije, a gospodin Đurić, kojem dugujemo izvinjenje, jer smo reagovali na naslov novinara, a ne na njegovu izjavu, to pojasni prilikom sledećih medijskih pojavljivanja,” predlaže Ničić.

U isto vreme, prvi čovek srpskih novinara na Kosovu Budimir Ničić predlaže Đuriću da pojasni i izjavu koju su prenele agencije: da “… u tom i svakom drugom smislu RTK 2 i u narednom periodu može da računa na podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju”.

“UNS i DNKiM, podsećajući na ravnopravnost medija pred zakonom, kako srpskim, tako i kosovskim, pitaju se gde je ta podrška Kancelarije za KiM nestala kada su u pitanju nezavisni mediji na Kosovu i njihove medijske asocijacije, koji su u poslednjih 15 godina stub informisanja, pa samim tim i u velikoj meri opstanka Srba na Kosovu. Odnosno, pitaju se, čime je to RTK2 zaslužio, ono što nezavisni mediji nikad nisu tako jasno i tako glasno dobili,” pita se Ničić u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

Ničić ipak veruje da se radi o "slučajnoj grešci" koja će biti uskoro prevaziđena kroz seriju intervjua koje bi gospodin Đurić trebalo da da i “nezavisnim medijima”, a ne samo onim koji se na “ovaj ili onaj način, finansiraju iz ovih ili onih javnih para” i odgovori na “opravdana pitanja profesionalnih novinara”, a samim tim i svih građana od kojih zavisi njhov život na Kosovu, a ne samo na “protokolarna pitanja ‘kolega-prijatelja’”.

Ostale vesti

’’Osmani nije spremna da primeni odluke Ustavnog suda’’
“Vjosa Osmani se bez imalo stida drznula da govori o nekakvom poštovanju Ustava i zakona, ona ista koja nije nikada pokazala spremnost da primeni odluku Ustavnog suda kojim je naloženo da se vrati oteta zemlja manastiru Visoki Dečani, ili da pozove na odgovornost sve koji nikako da počnu sa poštovanjem prava srpskog naroda koja im garantuju akti koje pominje", navedeno je u saopštenju za medije iz Srpske liste.
  • 07.10.2022
Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022