Vesti
Saopštenja

Gradonačelnici sa severa: Osuditi ideje o cepanju Srbije

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova pozvali su predstavnike EU da javno osude ideje o cepanju Srbije i zaštite njen teritorijalni integritet.
Gradonačelnici sa severa: Osuditi ideje o cepanju Srbije
Kosovska Mitrovica (foto KIM)

Gradonačelnici opština Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić u zajedničkom saopštenju navode da su strpljivo čekali da od predstavnika međunarodne zajednice čuju osudu takvih izjava.

“Razočarani smo ćutanjem predstavnika EU i diplomata okupljenih u diplomatsku grupu Prijatelji juga Srbije, koji retko propuste priliku da se oglase o svakom događaju u Preševu ili Bujanovcu, ali ovaj put ćute,” stoji u saopštenju.

“Politika duplih standarda dovela je do sukoba na Kosovu, te da nije moguće glasno braniti teritorijalni integritet Ukrajine, a još glasnije ćutati kada se poziva na cepanje Srbije”.

Gradonačelnici su upozorili da ako se izjavama o cepanju Srbije ne stane na put, da može doći do nesagledivih posledica za ceo Balkan i da politika duplih standard mora prestati.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, bivši poltički lider "Oslobodilačke Vojske Preševa, Međveđe i Bujanovca" izjavio je da ukoliko se ukrajinski region Krim pridruži Rusiji to isto pravo treba dati i opštinama Bujanovac i Preševo čije stanovništvo se 1992. na refendumu opedelilo za pripajanje Kosovu.
Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021