Vesti
Saopštenja

Gradonačelnici sa severa: Osuditi ideje o cepanju Srbije

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova pozvali su predstavnike EU da javno osude ideje o cepanju Srbije i zaštite njen teritorijalni integritet.
Gradonačelnici sa severa: Osuditi ideje o cepanju Srbije
Kosovska Mitrovica (foto KIM)

Gradonačelnici opština Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić u zajedničkom saopštenju navode da su strpljivo čekali da od predstavnika međunarodne zajednice čuju osudu takvih izjava.

“Razočarani smo ćutanjem predstavnika EU i diplomata okupljenih u diplomatsku grupu Prijatelji juga Srbije, koji retko propuste priliku da se oglase o svakom događaju u Preševu ili Bujanovcu, ali ovaj put ćute,” stoji u saopštenju.

“Politika duplih standarda dovela je do sukoba na Kosovu, te da nije moguće glasno braniti teritorijalni integritet Ukrajine, a još glasnije ćutati kada se poziva na cepanje Srbije”.

Gradonačelnici su upozorili da ako se izjavama o cepanju Srbije ne stane na put, da može doći do nesagledivih posledica za ceo Balkan i da politika duplih standard mora prestati.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, bivši poltički lider "Oslobodilačke Vojske Preševa, Međveđe i Bujanovca" izjavio je da ukoliko se ukrajinski region Krim pridruži Rusiji to isto pravo treba dati i opštinama Bujanovac i Preševo čije stanovništvo se 1992. na refendumu opedelilo za pripajanje Kosovu.
Ostale vesti

Kosovo i EU usvajaju zajedničke smernice ekonomske politike
Predstavnici Zapadnog Balkana i Turske razgovarali su danas o svojim programima ekonomskih reformi (ERP) sa predstavnicima država članica EU, Evropske komisije i Evropske centralne banke na godišnjem sastanku dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici u Briselu. Sastanak je rezultirao zajedničkim dogovorom o šest konkretnih smernica za ekonomsku politiku koje će partneri sa Zapadnog Balkana i Turska implementirati u narednoj godini.
  • 25.05.2022
’’Zloupotrebljeno projektno sufinansiranje medijskih sadržaja’’
Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) poslaće Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahtev, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kom traže profesionalne biografije kandidata za članstvo u komisijama za raspodelu novca za medijske sadržaje.
  • 25.05.2022
Petković: Rešavanje sporova isključivo diplomatskim sredstvima
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je u oproštajnu posetu ambasadora Italije u Srbiji Кarla Lo Кaša, koji je bio šef italijanske diplomatske misije u Beogradu od aprila 2018. godine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 25.05.2022
Tirana: Osmani na međunarodnoj konferenciji o trgovini ljudima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Albaniju gde će, na poziv predsednika Iljira Mete, učestvovati na međunarodnoj konferenciji na temu "Aktuelni trendovi u trgovini ljudima na Zapadnom Balkanu".
  • 25.05.2022
UNS i DNKiM: Omogućiti novinarima da izveštavaju sa protesta u Osojanu
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje postupak predsednika Privremenog organa Istoka Кoste Beloševića koji je tokom jučerašnjeg protesta u Osojanu pokušao da udalji ekipu Radio Goraždevca, dok je radnik obezbeđenja opštine Veljko Кomatović gurao kameru i snimatelja ovog medija.
  • 24.05.2022
Petković: Obnavljajući svetinje, učvršćujemo temelje našeg opstanka

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Кirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

  • 24.05.2022