Vesti
Saopštenja

Građani Sevca na informativnom razgovoru u Policiji zbog protesta

Građani koji su protestovali protiv bespravne gradnje u selu Sevce u opštini Štrpce 21. maja pozvani su na informativni razgovor u Policiju u Štrpcu, a protiv njih je pokrenuta istraga po nalogu tužioca. Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić smatra da je ovo još jedan vid pritisaka na građane i ovu opštinu.
Građani Sevca na informativnom razgovoru u Policiji zbog protesta
Sa protesta u Sevcu (Foto Most)

Meštani Sevca kojima su se pridružili i predstavnici Opštine Štrpce protestovali su zbog nelegalne gradnje u ovom selu pre dve nedelje, da bi danas pojedini meštani bili pozvani na informativni razgovor u Policijsku stanicu u Štrpcu.

Iz opštine podsećaju da je vlasnik parcele B.M. na samom ulazu u selo Sevce je podneo zahtev Opštini Štrpce za dobijanje građevinske saglasnosti i dozvole za igradnju objekta na pomenutoj parceli. Opština Štrpce, Odeljenje za urbanizam, je nakon pregledane dokumentacije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima zahtev odbila i o tome obavestila podnosioca zahteva. Međutim, u martu mesecu B.M. je nastavio sa gradnjom i postavljanjem velikih cevi u Lepenac.

Kako se navodi, Odeljenje za inspekciju Opštine Štpce je izašlo na teren, sačinilo zapisnik i o tome obavestilo Policiju. Meštani Sevca su nekoliko navrata orgnaizovali okupljanja na pomenutoj lokaciji potiveći se bespravnoj gradnji. Pokrenuta je i pezicija sa zahttevom da se gradnja spreči.

"Peticija građana, potpisana od strane 99% meštana Sevca kao i samog predsednika opštine, odbornika i članova rukovodstva Opštine Štrpce, prosleđena je Skupštini opštine Štrpce gde je na redovnoj sednici SO Peticija građana podržana jednoglasno od strane svih odbornika, kako srpskih tako i albanskih. Dana 21. maja 2022. godine vlasnik parcele B.M. nastavlja sa građevinskim radovima usled kojeg se spontano okupljaju meštani sela Sevce i o tome obaveštaju i predsednika opštine Štrpce, koji im se u tom opradavnom protestu pridružuje. Na samom licu mesta predsednik opštine preko prisutnih policijskih službenika traži da razgovara sa B.M. kako bi od njega još jednom tražio da prestane sa ilegalnim aktivnostima bezpravne gradnje. B.M. izričito odbija da razgovara", navodi se u saopštenju Opštine Štprce.

Kako se navodi, meštani koji imaju poljopredna imanja u tom delu Sevca tražili su da se uklone cevi koje je B.M. bespravno postavio u reku jer im postavljene cevi ugrožavaju mogućnost navodnjavanja njihovih imanja. Nakon odbijanja da B.M. to sam učini, meštani su odlučili da sami uklone cevi zbog ugrožavanja njihovih potreba. Nakon što su cevi uklonjene, meštani su se mirno razišli.

Iz Opštine Štpce navode da je čitavo rukovdstvo ove lokalne samouprave podržava svoje građane i pozivaju nadležne insitucije da ih zaštite u ovoj pravnoj borbi.

 Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022