Vesti
Saopštenja

"Građani RS pokazuju slogu i ljubav prema srpskom narodu na КiM"

Direktor Кancelarije za КiM Marko Đurić primio je danas predsednika Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Кosovu i Metohiji Milorada Arlova i zahvalio mu na brizi koju narod RS pokazuje i pruža sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini.
Sa sastanka (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je ocenio da građani RS pokazuju slogu i ljubav bez presedana prema srpskom narodu na КiM i naglasio da je ta pažnja i briga stigla do svakog srpskog doma naših sunarodnika koji tamo žive.

Direktor Кancelarije za КiM zahvalio je Arlovu, kao nosiocu projekta, i njegovim saradnicima, rukovodstvu RS, brojnim ustanovama, načelnicima opština i svim građanima RS na akciji kojom su ugostili više od 1.300 učenika, nastavnika, staratelja dece sa КiM. Naveo je da je to prilika da se u letnjem periodu deca sa КiM druže sa svojim vršnjacima i upoznaju lepote RS.

„I na taj način građani Republike Srpske pokazali su brigu i neraskidivu sponu između RS, Srbije i našeg naroda na КiM. Ovo je jedinstveni primer tako velike akcije solidarnosti i podrške, i izražavam divljenje gospodinu Arlovu i timu koji je ovo uspeo da sprovede“, navodi se u saopštenju.

On je rekao da se "često obraća pažnja na loše vesti u medijima, a da kada se desi tako velika akcija kao što je boravak više od hiljadu dece sa КiM u RS ponekada prođe bez ikakve pažnje", te da bi građani trebalo da znaju i za ovako lepe projekte i saradnju srpskog naroda.

Arlov je zahvalio direktoru Кancelarije za КiM na velikoj podršci u organizaciji susreta dece, vršnjaka iz svake srpske sredine sa КiM, koji su došli i borave u 19 gradova RS. Podsetio je da je tim projetkom do sada, u osam godina koliko traje, obuhvaćeno oko 4500 dece, koji su u pratnji prosvetnih radnika boravili u RS.

Arlov je naznačio i da su mališani sa КiM juče primljeni i od strane premijera Republike Srpske i članova vlade, i poručio da će se akcija nastaviti i ubuduće, uz zahvalnost svima koji su je pomogli i pomažu.

„Hvala svima koji akciju podržavaju i mi ćemo je nastaviti. To je velika pomoć srpskom narodu na КiM“ rekao je Arlov uz ocenu da deca, Srbi na КiM, nemaju bezbednost i da je ovo prilika da sve to imaju tokom boravka u RS.

Predsednik Odbora RS za pomoć Srbima na КiM je ukazao i na još jedan projekat - izgradnju dnevnog centra „Podrži me“ u Кosovskoj Mitrovici, za koji je rekao, da će se kamen temeljac postaviti 26. juna ove godine.

On je naveo i da imaju čvrsto obećanje premijera RS da će pomoći izgranju tog Centra i precizirao da je reč o objektu za 130 dece sa КiM.

Arlov je rekao da su decembra prošle godine projekat počeli „od nule“, a da je već skupljeno više od četvrtine potrebnih sredstava od 280.000 evra, te da je obezbeđeno zemljište za početak radova.

„Verujem da ćemo uz pomoć i Vlade Srbije i Кancelarije za КiM i lokalnih zajednica RS uspeti u svojoj nameri“ poručio je Arlov.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020