Vesti
Saopštenja

Gračanica: Tribina i predstava o prevenciji nasilja nad decom

U Domu kulture u Gračanici sutra će biti održana tribina „Ukradena bezbednost“ o opasnostima koje vrebaju decu u školi, ulici i na internetu. 
Gračanica: Tribina i predstava o prevenciji nasilja nad decom
Plakat

Tribinu vodi pisac i novinar Vlada Arsić, koji vrlo realistično, na momente surovo i oštro govori o lošim pojavama u društvu.

“Ropstvo, trafiking, belo roblje, trgovina organima, trgovci ljudima, pojmovi su o kojima sve češće slušamo, ali sa određenom rezervom u svesti prihvatamo da se to dešava tamo, negde i nekome”, navodi se u saopštenju Doma kulture.

Tribina „Ukradena bezbednost“ namenjena je učenicima srednjih škola i roditeljima koji nemaju priliku da se često informišu o svim opasnostima koje vrebaju decu u školi, na ulici i na internetu.

Povodom iste tematke, u četvrtak 3. novembra, biće održana predstava „Nasilje nema opravdanja“.

Predstava je autorsko delo glumca Zijaha Sokolovića koji je scenario pisao u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima.

Na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta, održanom u Litvaniji 2013. godine, ova predstava je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici.

Kroz formu predstave deca se informišu o raznim oblicima nasilja i posledicama koje ostaju nakon nasilnih reakcija. U predstavi se improvizuje čak 120 različitih scena nasilja.

Tribina će se održati u Domu kulture „Gračanica“ sutra u 12 časova, dok će predstava biti održana u četvrtak u istom terminu.

Prevoz za sve učenike srednjih škola biće organizovan ispred matičnih škola sa polaskom u 11:30 časova.

Tribinu i predstavu organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Opština Gračanica u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“ iz Subotice i „NINAMEDIA“ iz Novog Sada.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020