Vesti
Saopštenja

Gračanica: Sutra promocija knjige Dragana Mlađenovića

U ponedeljak 17. avgusta 2020. godine od 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“ biće održana promocija knjige Dragana Mlađenovića „Ogledi o srpskoj muzici“.
Gračanica: Sutra promocija knjige Dragana Mlađenovića
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Кnjiga „Ogledi o srpskoj muzici“ Dragana Mlađenovića sadrži 14 ogleda kojima obuhvata srpsku muziku od srednjovekvnog crkvenog pojanja do Mokranjčevih Rukoveti.

Od prvih interesovanja za ranu muziku želja Dragan Mlađenovića bila je da rezultate istraživanja predstavi savremenoj publici. Mada nastali iz višegodišnjeg istraživanja, a pisani uz korišćenje činjenica i naučnog aparata, ogledi su pisani jasnim, jednostavnim i čitkim stilom, koji omogućuje brzo i nezamarajuće čitanje, prilagođeno kako stručnoj javnosti tako i široj publici. Javnost je ovom knjigom dobila značajno delo koje uveliko upotpunjuje naša znanja o srpskoj muzici.

Dragan Mlađenović Šekspir rođen 1951. godine je istraživač i interpretator rane evropske i srpske muzike. Studirao je dirigovanje na Muzičkoj akademiji u klasi Dušana Skovrana, a klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu. Izvođenje na istorijskim instrumentima, muzikologiju rane muzike i dirigovanje, kao i pripremanje malih i velikih ansambala usavršavao je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. Mlađenović svira srednjovekovni saz i renesansne duvačke instrumente. Godine 1969. sa Miomirom Ristićem i Ljubomirom Dimitrijevićem osnovao je ansambl Renesans, po starosti drugi ansambl za ranu muziku sa prostora bivše Jugoslavije, a 1987. i Pevačku družinu Rukovet, u čast „Dva veka Vuka". Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada.

O knjizi će govoriti diplomirani istoričar i šef umetničkog sektora Ansambla „Venac“ Miloš Mitić Cile i glavni i odgovorni urednik RTV Кim Goran Avramović.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021
Petković traži reakciju međunarodne zajednice na izjavu Haradinaja
"Ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na  zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu", navodi Petar Petković nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.
  • 19.01.2021
Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021