Vesti
Saopštenja

Gračanica: Postignut dogovor o aktiviranju Srpskog nacionalnog veća KiM

U Gračanici je održan konsultativni razgovor o ponovnom aktiviranju Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, saopšteno je medijima.
Gračanica: Postignut dogovor o aktiviranju Srpskog nacionalnog veća KiM
Gračanica (Foto arhiva Kim)

"Odlučeno je da, nakon katastrofalne i izdajničke politike Srpske liste i politike vlasti u Srbiji, kojom su Srbi sa Кosova i Metohije saterani u beznadežan položaj, nezavisni politički lideri sa Кosova i Metohije pokrenu aktivnost ujedinjavanja svih relevantnih političkih faktora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dogovoreno da se organizovanje i ujedinjenje odvija u okviru Srpskog nacionalnog veća sa sedištem u Gračanici.

"Takođe dogovoreno je da se do kraja juna održi skupština, usvoje nove smernice za političko delovanje i izabere novo rukovodstvo SNV. Od danas počinju razgovori sa političkim organizacijama, nevladinim sektorom i uglednim pojedincima radi uključivanja najkompetentnijih ljudi, spoja mladosti i iskustva u stvaranju, kreiranju i implementaciji autentične politike Srba sa КiM", napominje se.

Učesnici sastanka pozivaju "političku, intelektualnu i kulturnu elitu i medije u Srbiji, da pomognu ovo organizovanje".

"Posebno poručuju Srbima, kako onima koji su ostali na КiM, tako i raseljenom narodu, da nema druge, već da potpomognuti od svih relevantnih faktora u Srbiji, uzmu sudbinu u svoje ruke. Srpsko nacionalno veće Кosovo i Metohije je poslednja šansa", stoji u saopštenju.

U razgovoru su, kako se navodi, učestvovali: dr Marko Jakšić, Dragan Velić predsednik SNV, Slaviša Ristić narodni poslanik, Mića Nikolić član SNV, Momčilo Trajković predsednik Srpskog nacionalnog foruma i drugi.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023