Vesti
Saopštenja

Gračanica: Pojačano prisustvo policije i KFOR-a uoči Velike Gospojine

U zgradi Opštine Gračanica danas je održana sednica opštinskog Кriznog štaba na kojoj je razmatrana aktuelna epidemiološka situacija vezana za koronavirus na teritoriji lokalne samouprave. "Povodom predstojećeg praznika Velika Gospojina zbog veće koncentracije ljudi biće pojačano prisustvo i patrole policije i pripadnika КFOR-a", navodi se u saopštenju.
Gračanica: Pojačano prisustvo policije i KFOR-a uoči Velike Gospojine
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Sednica je održana i povodom predstojećeg praznika Uspenja Presvete Bogorodice, poznatog kao Velika Gospojina, koji Gračanica obeležava kao svoju slavu, odnosno potrebe da se još jednom skrene pažnja na obavezno preduzimanje svih preventivnih mera za sprečavanje i širenje koronavirusa, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

O akutelnoj situaciji sa predstavnicima zdravstva, policije, inspekcije i drugim članovima Кriznog štaba razgovarao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović koji je još jednom pozvao na odgovornost i tom prilikom istakao da "samo zajedničkim naporima možemo da se izborimo sa nevidljivim neprijateljem".

Saopšteno je da je epidemiolška siutacija na teritoriji opštine Gračanica u vezi sa virusom korona "poboljšana, imajući u vidu da u poslednjih 11 dana nije bilo inficiranih virusom kovid-19".

Takođe, apelovano je na građane da i dalje sprovode preventivne mere i poštuju preporuke nadležnih, drže fizičku distancu i nose maske, posebno za vreme predstojećeg praznika kada se očekuje veća koncentracija ljudi.

Napominje se da je i dalje zabranjen rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru. "Uz poštovanje svih navedenih mera zaštite dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu. Radno vreme objekata sa baštom je do 22.30 časova".

Dodaje se da se sva privredna društva obavezuju da poštuju propisane mere zaštite i da za sva radno angažovana lica obezbede zaštitu opremu.

Povodom početka nove školske godine biće obezbeđene potrebne količine dezinfekcionih sredstava, kao i sredstva za ličnu higijenu.

Navedeno je da će se za sprovođenje mera starati nadležni policijski, inspekcijski i opštinski organi. Policijski službenici će licima koji ne poštuju preporučene mere izricati kazne.

"Odeljenju inspekcije nalaže se da izvrši kontrolu privrednih i drugih objekata kako bih obavestili o novim merama", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020