Vesti
Saopštenja

Gračanica: Manifestacija “Najjače vaskršnje jaje”

Na Trgu oslobodiocima u centru Gračanice na Vaskrs će biti održano prvo takmičenje u kucanju uskršnjim jajima.
Gračanica: Manifestacija “Najjače vaskršnje jaje”
Vaskršnja jaja - ilustracija

Inicijator ovog događaja je učitelj u Osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici, Ljubomir Maksimović.

Manifestacija “Najjače vaskršnje jaje”će, kako je najavljeno iz Opštine Gračanica, biti održana u nedelju 12 aprila u centru Gračanice od 10 do 13 časova.

Takmičenje će se odvijati u dve kategorije i to: U prvoj kategoriji će učestvovati deca do 15 godina starosti, a u drugoj stariji  od 15 godina.

Prijavljivanje kandidata će se obavljati u porti manastira Gračanica, na dan Vaskrsa od 08:00 - 09:00 časova, nakon čega će se obaviti osvećenje vaskršnjih jaja.

Takmičari će potom iz manastirske porte krenuti ka Trgu oslobodilaca gde će biti održana manifestacija. Pobednici će biti nagrađeni vrednim ikonama, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

Takmičenje će pratiti Kulturno umetnički program u kojem će učestvovati i ansambli "Venac", "Simonida" , "Slavuj" i "Branko Medenica". U okviru programa nastupiće i mladi harmonikaš Danijel Miladinović.

U slučaju loših vremenskih prilika, manifestacija će biti održana u Domu kulture u Gračanici.

Manifestaciju je podržalo Odeljenje za obrazovanje kulturu omladinu i sport Opštine Gračanica.Ostale vesti

Tribina: „Srpski jezik na КiM: perspektive, ugroženost, zaštita“

Dom kulture „Gračanica“ i Društvo novinara Кosova i Metohije (DNКiM) u utorak 26. septembra 2023. godine u 12 časova povodom obeležavanja Evropskog dana jezika organizuju tribinu na temu: „Srpski jezik na Кosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“.

  • 25.09.2023
Specijalno tužilaštvo: Zadržavanje do 48 sati za šest privedenih lica

Tokom današnje akcije kosovske policije privedeno je šest lica koja su učestvovala u napadu na pripadnike policije, njima je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati, a na teret im se stavlja više krivičnih dela, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

  • 24.09.2023
Eparhija: Naoružana lica napustila manastir Banjska, trenutno je mirno
Eparhija raško-prizrenska obavestila je javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još oseća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira
  • 24.09.2023
Visoki Dečani: Mir i red moraju biti očuvani, građani adekvatno zaštićeni
Ranije danas Srpska pravoslavna crkva ranije oštro i izričito je osudila današnji oružani napad neidentifikovanih teško naoružanih napadača na Kosovsku policiju, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani. 
  • 24.09.2023
KFOR prati situaciju u Banjskoj, spreman da odgovori ako je potrebno

KFOR nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, a u tom području su prisutne trupe KFOR-a spremne da odgovore ako bude potrebno, saopšteno je iz ove misije.

  • 24.09.2023
ERP: Naoružana lica u dvorištu manastira Banjska, bratija i poklonici zaključani u konaku

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Кosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena. Napominju da je prema najnovijim informacijama grupa naoružanih ljudi upala blindiranim vozilima u sam manastir, te da su bratija i poklonici zaključani u konaku.

  • 24.09.2023