Vesti
Saopštenja

Grabac: Srbi povratnici ostali bez vode

Srbi povratnici u selu Grabac u opštini Klina u Metohiji ponovo su ostali bez vode nakon što su kradljivci osmi put za redom ukrali pumpu za vodu koju koristi 12 srpskih porodica.
Grabac: Srbi povratnici ostali bez vode
(Foto arhiva KIM)

Jedan od meštana Grabca Radonja Magić izjavio je Tanjugu da su kradljivci pumpu ukrali najverovatnije tokom prethodne noći i dodao da u selu sada nemaju vodu ni za ljude ni za stoku i da prosto ne znaju šta da rade.

“Ovo je osmi put da nam kradu pumpu za vodu, pumpa je bila donacija Ministarstva za povratak i koristili smo je svega desetak dana. Nemamo vodu za piće, bunari u selu su nam od sukoba na Kosovu zatrpani,”- rekao je Magić.

Magić je dodao da su slučaj krađe prijavili kosovskoj policiji koja do podne nije izašla na lice mesta.

Pumpa za vodu koja je ukradena nalazila se na 500 metara od centra sela i po rečima Magića ovo je osma pumpa koju su lopovi ukrali.

Kancelarija za KIM: Reagovati povodom krađe pumpe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila zabrinutost zbog incidenta uz podsećanje da to je osmi put za redom kako se u tom selu krade pumpa za vodu i vode nema ni za ljude, ni za njihova domaćinstva.

Kancelarija je zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju povodom incidenta u selu Grabac u opštini Klina, kada je, zbog krađe pumpe, dvanaest srpskih porodica ostalo bez vode.

"Od međunarodne zajednice tražimo da ne bude samo nemi posmatrač svojevrsnog terora i mučenja srpskog stanovništva koje se ponavlja iz dana u dan, već da preduzme sve neophodne mere kako bi se krivci za ovo i sva druga nedela pronašli i kaznili, a Srbi i celokupno stanovništvo na Kosovu i Metohiji dobili pravo na bezbedan i dostojanstven život", navedeno je u saopštenju.

Ostale vesti

UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021