Vesti
Saopštenja

Glavni tužilac Kosova i PAK potpisali memorandum o saradnji

Glavni tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi i direktor Poreske uprave Кosova (PAK) Iljir Murtezaj potpisali su memorandum o međuinstitucionalnoj saradnji “koji ima za cilj da intenzivira međusobnu saradnju u povećanju efikasnosti u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranje novca”, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
Glavni tužilac Kosova i PAK potpisali memorandum o saradnji
Sa poptisivanja memoranduma o saradnji (Foto Specijalno tužilaštvo Kosova)

Kako se navodi, svrha memoranduma je da kroz izradu redovnih izveštaja, Poreska uprava Kosova “na osnovu pravnih nadležnosti obezbedi državnom tužiocu dovoljno podataka i informacija o fizičkim i pravnim licima za koja se sumnja da su učinila krivično delo kada elektronska analiza informacionog sistema identifikuje ili utvrdi bilo kakve razlike između prihoda i rashoda entiteta koji žive i posluju na Кosovu u iznosu od 30.000 evra i više za pokretnu imovinu, i u iznosu od 60.000 evra i više za nepokretnosti”.

Dodaje se da će dokazi iz PAК-a sa pomenutim informacijama poslužiti državnom tužiocu “kao početna indikacija za pokretanje i razvoj krivičnih istraga”.

Takođe, u saopštenju se napominje da će kroz ovaj memorandum biti omogućena direktnija, kontinuirana i neprekidna komunikacija između državnog tužioca i PAК-a, “čime se promoviše razmena informacija i iskustava u vezi sa pitanjima borbe protiv različitih krivičnih dela”, u cilju zaštite opštih javnih interesa građana, ekonomije i finansijskog sistema Kosova.

Memorandum o saradnji između državnog tužioca i Poreske uprave Кosova podržala je Кancelarija UNDP-a na Кosovu.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020