Vesti
Saopštenja

Ginter Šopf novi zamenik komadanta Kfora

Ginter Šopf preuzeo je drugo mesto u hijerarhiji Kfora od švajcarskog brigadnog generala Lorena Mišoa koji je služio 13 meseci na Kosovu, navodi se u saopštenju Kfora.
Ginter Šopf novi zamenik komadanta Kfora
Mikele Risi i Ginter Šopf (Foto Kfor)

Svečana ceremonija održana je u sedištu Kfora, kojom je predsedavao general-major Mikele Risi.

U oproštajnom govoru general Mišo je kazao da je „oblikovati, motivisati i slušati naše žene i muškarce su tri stvari za šta je odvajanje vremena neophodno, jer su oni ti koji su prvi i najvažniji da naše odluke transformišu u akcije“.

General Šopf je od svog prethodnika takođe preuzeo upravljanje „Srebrnom sabljom 2020-2021“, tradicionalnom vežbom Kfora za reagovanje u vanrednim situacijama u kojoj će prvi put institucije na Kosovu imati glavnu ulogu u planiranju i sprovođenju aktivnosti.

Kfor čini 3.500 vojnika iz 26 NATO i partnerskih nacija i posvećen je da doprinose sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja svih građana na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999, napominje se u saopštnju Kfora dostavljenom medijima.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020