Vesti
Saopštenja

Ginter Šopf novi zamenik komadanta Kfora

Ginter Šopf preuzeo je drugo mesto u hijerarhiji Kfora od švajcarskog brigadnog generala Lorena Mišoa koji je služio 13 meseci na Kosovu, navodi se u saopštenju Kfora.
Ginter Šopf novi zamenik komadanta Kfora
Mikele Risi i Ginter Šopf (Foto Kfor)

Svečana ceremonija održana je u sedištu Kfora, kojom je predsedavao general-major Mikele Risi.

U oproštajnom govoru general Mišo je kazao da je „oblikovati, motivisati i slušati naše žene i muškarce su tri stvari za šta je odvajanje vremena neophodno, jer su oni ti koji su prvi i najvažniji da naše odluke transformišu u akcije“.

General Šopf je od svog prethodnika takođe preuzeo upravljanje „Srebrnom sabljom 2020-2021“, tradicionalnom vežbom Kfora za reagovanje u vanrednim situacijama u kojoj će prvi put institucije na Kosovu imati glavnu ulogu u planiranju i sprovođenju aktivnosti.

Kfor čini 3.500 vojnika iz 26 NATO i partnerskih nacija i posvećen je da doprinose sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja svih građana na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999, napominje se u saopštnju Kfora dostavljenom medijima.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021