Vesti
Saopštenja

GI SDP: Suđenje za ubistvo Ivanovića biće farsa

Građanska inicijativa SDP saopštila je povodom prvog saslušanja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koje će biti održano 30. decembra u 09:30 časova, da predstavlja veliku farsu.
GI SDP: Suđenje za ubistvo Ivanovića biće farsa
Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto Kim arhiva)

Građanska incijativa SDP čiji je lider bio pokojni Ivanović, ima niz zamerki na istragu ali i nepoštovanje procedura u vezi sa pozivom za saslušanje i dostavljanjem optužnice.

Iz GI SDP kako se ističe u saopštenju zamerke imaju i na samu proceduru, tvrde da nije ispoštovano pravo na jezik, budući da su osumnjičeni na srpskom dobili samo sažetak optužnice.

„Zašto su braniocima osumnjičenih Srba dostavljeni sudski spisi na albanskom jeziku, na osnovu kojih pripremaju odbranu svojih klijenata“ pitaju iz GI SDP i dodaju da su spisi takođe dostavljeni i „na CD-u koji nisu mogli ni da otvore“.

„Ove cinjenice ukazuju da ova optuznica i sudjenje koje ce trajati predstavljaju jednu veliku farsu“, zaključuje su u saopštenju GI SDP.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, koji se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Lider Građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021