Vesti
Saopštenja

GI Centralno Kosovo: Prioriteti opstanak i bolji uslovi

Građanska inicijativa Centralno Kosovo završila je kampanju za predstojeće loklane izbore na Kosovu posetom Sušici.
GI Centralno Kosovo: Prioriteti opstanak i bolji uslovi
Članovi GI Centralno Kosovo (Foto Centralno Kosovo)

Predsednik ove inicijative je povodom završetka kampanje rekao da mu im drago da su neke političke opcije shvatile prioritete srpskog naroda koji živi na Kosovu ali da im nije jasno zašto se o nezaposlenosti, teškom materijalnom i duhovnom položaju i potrebi očuvanja identiteta Srba počelo pričati tek u poslednjim danima pred izbore.

“Neke političke opcije imale su 10 godina da rešavaju ovaj problem pa su ga se setili tek sada. Članovi GI Centralno Kosovo već duže vreme upozoravaju na ove sistematske greške i pozivaju na njihovo rešavanje ali ih niko nije uzimao za ozbiljno do proglašenja izbora. Nadamo se da će oni koji pričaju o potrebi rešavanja ovih problema nastaviti da deluju u toj sferi i nakon izbora”, navodi Marković u saopštenju.

Navode i da smatraju neozbiljnim deljenje, kako dodaju, ’’poklon paketića’’ socijalno ugroženim porodicama koje neko može da okarakteriše kao kupovinu glasova.

“Mi ćemo pozivati na pomaganje socijalno ugroženih porodica sve vreme, a ne samo mesec dana pred izbore. Za nekoga bi bilo dobro da su Srbi sa Kosova kaktusi pa da ih zalijemo jednom u četiri godine i to onda kada im treba njihov glas. Ni članovima GI Centralno Kosovo nije bilo teško da naprave paketiće i predstave se spasiocima problema ljudi koji teško žive ali to nismo hteli da radimo”, dodaje se.

Smatraju i da je “uslikavanje socijalno ugroženih porodica i javno prikazivanje njihovih fotografija i njihovog teškog materijalnog položaja” loše.
“Da li su se svi oni zapitali kako će se osećati njihova deca u školi ispred svojih drugova sada kada su pustili u etar slike koje pokazuju njihov nezavidni materijalni položaj i uslove u kojima oni žive? “, navode iz GI “Centralno Kosovo”.

Ističu i da će se GI Centralno Kosovo boriti da svaka porodica bude obuhvaćena nekim primanjem i da će to uspeti zahtevom da se višestruke plate koje primaju pojedinci razdele na porodice tj. prvenstveno na mlade bračne parove sa decom.

“Naši prioriteti će uvek i sve vreme biti opstanak, bolji uslovi u školstvu, zdravstvu, poljoprivredi, socijalna pravda, poboljšanje ekonomskog standarda Srba i ostalih koji su rešeni da opstanu na Kosovu”, ističu u ovoj inicijativi.Ostale vesti

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab za suzbijanje kovida-19 da u prioritetne grupe za imunizaciju uključe novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike koji imaju obaveze u svojim redakcijama, saopšteno je iz UNS-a. 
  • 14.01.2021
Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

  • 14.01.2021