Vesti
Saopštenja

GI Centralno Kosovo: Prioriteti opstanak i bolji uslovi

Građanska inicijativa Centralno Kosovo završila je kampanju za predstojeće loklane izbore na Kosovu posetom Sušici.
GI Centralno Kosovo: Prioriteti opstanak i bolji uslovi
Članovi GI Centralno Kosovo (Foto Centralno Kosovo)

Predsednik ove inicijative je povodom završetka kampanje rekao da mu im drago da su neke političke opcije shvatile prioritete srpskog naroda koji živi na Kosovu ali da im nije jasno zašto se o nezaposlenosti, teškom materijalnom i duhovnom položaju i potrebi očuvanja identiteta Srba počelo pričati tek u poslednjim danima pred izbore.

“Neke političke opcije imale su 10 godina da rešavaju ovaj problem pa su ga se setili tek sada. Članovi GI Centralno Kosovo već duže vreme upozoravaju na ove sistematske greške i pozivaju na njihovo rešavanje ali ih niko nije uzimao za ozbiljno do proglašenja izbora. Nadamo se da će oni koji pričaju o potrebi rešavanja ovih problema nastaviti da deluju u toj sferi i nakon izbora”, navodi Marković u saopštenju.

Navode i da smatraju neozbiljnim deljenje, kako dodaju, ’’poklon paketića’’ socijalno ugroženim porodicama koje neko može da okarakteriše kao kupovinu glasova.

“Mi ćemo pozivati na pomaganje socijalno ugroženih porodica sve vreme, a ne samo mesec dana pred izbore. Za nekoga bi bilo dobro da su Srbi sa Kosova kaktusi pa da ih zalijemo jednom u četiri godine i to onda kada im treba njihov glas. Ni članovima GI Centralno Kosovo nije bilo teško da naprave paketiće i predstave se spasiocima problema ljudi koji teško žive ali to nismo hteli da radimo”, dodaje se.

Smatraju i da je “uslikavanje socijalno ugroženih porodica i javno prikazivanje njihovih fotografija i njihovog teškog materijalnog položaja” loše.
“Da li su se svi oni zapitali kako će se osećati njihova deca u školi ispred svojih drugova sada kada su pustili u etar slike koje pokazuju njihov nezavidni materijalni položaj i uslove u kojima oni žive? “, navode iz GI “Centralno Kosovo”.

Ističu i da će se GI Centralno Kosovo boriti da svaka porodica bude obuhvaćena nekim primanjem i da će to uspeti zahtevom da se višestruke plate koje primaju pojedinci razdele na porodice tj. prvenstveno na mlade bračne parove sa decom.

“Naši prioriteti će uvek i sve vreme biti opstanak, bolji uslovi u školstvu, zdravstvu, poljoprivredi, socijalna pravda, poboljšanje ekonomskog standarda Srba i ostalih koji su rešeni da opstanu na Kosovu”, ističu u ovoj inicijativi.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020