Vesti
Saopštenja

Generali, fudbal i pozitivni trendovi

Komandant Kfora general Salvatore Farina sastao se sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem u sedištu Kfora u Prištini. U bazi Bondstil pripadnici Vojske Srbije u fudbalskom meču pobedili vojnike Kfora.
Generali, fudbal i pozitivni trendovi
Salvatore Farina i Ljubiša Diković (Foto b92.net)

Ovaj sastanak na visokom nivou je u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom (VTS), poznatijim kao Kumanovski sporazum.

Tokom sastanka razgovarano je o temama uglavnom u vezi sa bezbednosnom situacijom i sa fokusom na severni deo Kosova u svetlu razvoja dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Genral Farina je informisao generala Dikovića o aktivnostima Kfora na Kosovu.

“Trend je veoma pozitivan na celoj teritoriji, uključujući sever. Kfor je tamo stalno prisutan, u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve građane i organizacije koje su aktivne na tom delu teritorije”.

Komandant Kfora je kazao da je situacija, duž cele oko 350 kilometara duge administrativne linije razgraničenja, mirna i stabilna.

“Nema novijih izveštaja o značajnim incidenatima, događajima ili prekršajima koji bi ugrozili sigurnost i slobodu kretanja. Stalno praćenje aktivnosti koje sprovode snage Kfora, odlični odnosi između članova Združene vojne komisije NATO-a i Vojske Srbije, kao i uzajamne aktivnosti, koje se sprovode na dnevnoj bazi, sinhronizovane-jednovremene patrole, pomažu da se održi mirna, kooperativna i pozitivna atmosfera.

Dvojica visokih oficira su potvrdili da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Komandant Kfora se na redovnoj osnovi sastaje sa načelnicima general štaba vojski četiri zemlje koje se graniče sa područjem odgovornosti Kfora, odnosno Albanije, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Vojnici Kfora i pripadnici Vojske Srbije igrali fudbal

Tokom popodneva u Kforovoj bazi Bondstil kod Uroševca odigrana je prijateljska utakmica u fudbalu između ekipa Kfora i Vojske Srbije, koja je završena rezultatom 1:4.

“To je bila neformalna prilika koju su dva generala snažno podržala kako bi se povećalo međusobno razumevanja i poverenje. Odigran je "revanš" nakon prve utakmice u junu ove godine u Srbiji, kada je domaćin bila Vojska Srbije”, navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom našoj redakciji.Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020