Vesti
Saopštenja

Frulaška praksa, Đurđevdan i pojanje uz Gusle u SKC u Prištini

Srpski kulturni centar predstaviće u naredna tri dana različite elemente nematerijalne baštine: frulašku praksu, Đurđevdan i pojanje uz gusle.
Frulaška praksa, Đurđevdan i pojanje uz Gusle u SKC u Prištini
Srpski kulturni centar u Prištini (Foto Kim arhiva)

Kako je saopšteno iz ove ustanove, profesor Muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu Miloš Nikolić 29.avgusta, u 11 sati predstaviće Frulašku praksu.

U ponedeljak, 30. avgusta dr Aleksandar Pavlović iz Instituta za srpsku kulturu iz Prištine koji je izmešten u Leposaviću predstaviće svoje istraaživanje o Đurđevdanu i prikazati dokumentarni film o Đurđevdanu na Gori. Predavanje počinje u 14 časova.

Pojanje uz gusle biće predstavljeno u utorak sa početkom u 15 časova. Gusle će svirati i o njima govoriti guslar Boško Vujačić, a o pojanju uz ovaj instrument profesorka Muzičkog fakulteta u Beogradu, etnomuzikolog Mirjana Zakić.

Predstavljanje elemenata nematerijalne baštine deo su projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji Srpski kulturni centar realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisaanja Republike Srbije.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021