Vesti
Saopštenja

Franko Federići novi komandant Kfora

Komandu nad vojnicima Nato snaga na Kosovu danas je preuzeo italijanski general major Franko Federići, navodi se u saopštenju Kfora.
Franko Federići novi komandant Kfora
General major Franko Federići (Foto Kfor)

Franko Fedrići preuzeo je duznost general majora Mikelea Risija na kraju njegovog jednogodišnjeg operativnog mandata, napominje se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

General Risi pozdravio je svog naslednika i zahvalio svim svojim vojnicima i partnerima Kfora koji su doprineli dostignućima misije.

„Dok razmišljam o poslednjih 12 meseci, sa jasnoćom se sećam svojih reči 19. novembra 2019. godine, kada sam prihvatio čast, privilegiju i odgovornost kao komandant Kfora, Kosovskih snaga pod vođstvom Natoa. Odabrao sam našu krilaticu `Trajna stabilnost`, da pokažem da je naša trajna i izdržljiva misija bila da budemo otporni na bilo koji udar na stabilnost i bezbednost Kosova“, rekao je odlazeći komandant i dodao da:

„Od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor je svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, dok je usvajao sve preventivne mere koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe“.

U saopštenju Kfora se dodaje da je tokom mandata generala Risija, Kfor ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme Nato misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog.

Admiral Robert P. Burk, komandant Nato komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general majoru Risiju na važnim rezultatima postignutim tokom njegovog mandata, i poželeo dobrodošlicu Federićiju.

"Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati", rekao je Admiral Burk.

General major Federići je poručio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora.

„Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora, već i kod drugih međunarodnih organizacije i Institucija na Kosovu. Ovo je pokretačka snaga koja stoji iza motoa Kosovskih Snaga XXV:`Napredujemo kao jedan`. Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za Kfor i Institucije na Kosovu“, istako je Federići.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021