Vesti
Saopštenja

Franko Federići novi komandant Kfora

Komandu nad vojnicima Nato snaga na Kosovu danas je preuzeo italijanski general major Franko Federići, navodi se u saopštenju Kfora.
Franko Federići novi komandant Kfora
General major Franko Federići (Foto Kfor)

Franko Fedrići preuzeo je duznost general majora Mikelea Risija na kraju njegovog jednogodišnjeg operativnog mandata, napominje se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

General Risi pozdravio je svog naslednika i zahvalio svim svojim vojnicima i partnerima Kfora koji su doprineli dostignućima misije.

„Dok razmišljam o poslednjih 12 meseci, sa jasnoćom se sećam svojih reči 19. novembra 2019. godine, kada sam prihvatio čast, privilegiju i odgovornost kao komandant Kfora, Kosovskih snaga pod vođstvom Natoa. Odabrao sam našu krilaticu `Trajna stabilnost`, da pokažem da je naša trajna i izdržljiva misija bila da budemo otporni na bilo koji udar na stabilnost i bezbednost Kosova“, rekao je odlazeći komandant i dodao da:

„Od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor je svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, dok je usvajao sve preventivne mere koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe“.

U saopštenju Kfora se dodaje da je tokom mandata generala Risija, Kfor ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme Nato misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog.

Admiral Robert P. Burk, komandant Nato komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general majoru Risiju na važnim rezultatima postignutim tokom njegovog mandata, i poželeo dobrodošlicu Federićiju.

"Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati", rekao je Admiral Burk.

General major Federići je poručio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora.

„Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora, već i kod drugih međunarodnih organizacije i Institucija na Kosovu. Ovo je pokretačka snaga koja stoji iza motoa Kosovskih Snaga XXV:`Napredujemo kao jedan`. Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za Kfor i Institucije na Kosovu“, istako je Federići.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022