Vesti
Saopštenja

Franko Federići novi komandant Kfora

Komandu nad vojnicima Nato snaga na Kosovu danas je preuzeo italijanski general major Franko Federići, navodi se u saopštenju Kfora.
Franko Federići novi komandant Kfora
General major Franko Federići (Foto Kfor)

Franko Fedrići preuzeo je duznost general majora Mikelea Risija na kraju njegovog jednogodišnjeg operativnog mandata, napominje se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

General Risi pozdravio je svog naslednika i zahvalio svim svojim vojnicima i partnerima Kfora koji su doprineli dostignućima misije.

„Dok razmišljam o poslednjih 12 meseci, sa jasnoćom se sećam svojih reči 19. novembra 2019. godine, kada sam prihvatio čast, privilegiju i odgovornost kao komandant Kfora, Kosovskih snaga pod vođstvom Natoa. Odabrao sam našu krilaticu `Trajna stabilnost`, da pokažem da je naša trajna i izdržljiva misija bila da budemo otporni na bilo koji udar na stabilnost i bezbednost Kosova“, rekao je odlazeći komandant i dodao da:

„Od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor je svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, dok je usvajao sve preventivne mere koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe“.

U saopštenju Kfora se dodaje da je tokom mandata generala Risija, Kfor ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme Nato misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog.

Admiral Robert P. Burk, komandant Nato komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general majoru Risiju na važnim rezultatima postignutim tokom njegovog mandata, i poželeo dobrodošlicu Federićiju.

"Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati", rekao je Admiral Burk.

General major Federići je poručio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora.

„Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora, već i kod drugih međunarodnih organizacije i Institucija na Kosovu. Ovo je pokretačka snaga koja stoji iza motoa Kosovskih Snaga XXV:`Napredujemo kao jedan`. Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za Kfor i Institucije na Kosovu“, istako je Federići.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020