Vesti
Saopštenja

Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog

Na dan kada je pre 59 godina uspostavljeno francusko-nemačko primirje i potpisan Jelisejski ugovor nakon što su zemlje tri puta ratovale, Nemačka i Francuska poručuju da status kvo za  Kosovo i Srbiju nije dobar. 
Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
Zastave Nemačke, EU i Francuske (Foto Ambasade Nemačke i Francuske)

Predstavnici ambasada ove de zemlje poručuju da su Kosovo i Srbija deo Evropa, da ih njene države članice podržavaju na putu ka Uniji. Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju da se u potpunosti uključe u dijalog koji vodi EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

„Ovo je najbolji put ka miru, prosperitetu i ka EU. Upravo u ovom dijalogu moraju se dati konstruktivni predlozi koji čuvaju budućnost i zajedničke interese obe zemlje, kao i građana obe zemlje. Kroz ovaj dijalog se može izgraditi poverenje, uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima“, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju da će Francuska i Nemačka nastaviti da budu tu, da podrže dijalog između Kosova i Srbije, kao i sve reforme koje ih približavaju evropskim integracijama, za dobrobit demokratije i svih evropskih građana.

Takođe smatraju da je regionalna saradnja od suštinskog značaja za ekonomski rast regiona.

„Stoga smo uvereni da bi bilo pogrešno misliti da je sadašnji status kvo između Kosova i Srbije dobar za bilo koga. To je skleroza i prepreka za razvoj obe zemlje, rizik od nestabilnosti za region i za Evropu u celini“.

Manje od 20 godina nakon Drugog svetskog rata, francuski i nemački politički lideri, na čelu sa predsednikom Šarlom De Golom i kancelarom Adenauerom potpisali ugovor sa fokusom na bolju zajedničku budućnost za naredne generacije.Ostale vesti

Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022
EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole

“Svi smo rođeni jednaki i treba da uživamo jednaka prava i mogućnosti bez obzira na to koga volimo“, rekao je danas u Prištini ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog, tokom sastanka sa predstavnicima kosovske zajednice lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), društvenih aktivista i zaštitnika ljudskih prava.

  • 16.05.2022
Rakić i Jevtić o problemima Srba sa Saracinom
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić, sastali su se sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.
  • 13.05.2022
OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu
Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.
  • 13.05.2022
Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 
  • 11.05.2022
Gračanica: Javni poziv za obuku konobara
U sklopu projekta “Promocija i održivi razvoj turizma u opštini Gračanica 2022” koji finansira Opština Gračanica, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim ugostiteljskim objektima i unapređivanja mogućnosti zapošljavanja mladih koji žive na teritoriji ove lokalne samouprave, Turistička organizacija Gračanice (TOG) i ove godine organizuje besplatnu obuku konobara.
  • 10.05.2022