Saopštenja
Saopštenja

Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica

Na danas održanoj sednici Vlade Kosova, na predlog zamenika premijera i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, formirana je međuministarska Komisija za povratak i pitanja zajednica.
Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Ovom odlukom Vlade objedinjen je rad dve međuministarske Komisije iz prethodnog saziva Vlade Kosova sa ciljem da se objedini i delovanje ministarstava u cilju resavanja problema u procesu povratka i položaju nevećinskih zajednica.

Na samoj sednici Vlade ministar Jevtić je u svom izlaganju istakao važnost uključivanja svih relevatnih institucija koje mogu da pomognu rešavanje problema koje stoje na putu i povratka i boljeg položaja pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu.

"Posebno ističem činjenicu da će međuministarska Komisija imati obavezu da se bavi procentualnom zastupljenošću u instucijama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Daćemo preporuke koje će biti obavezujuće za sve institucije a na osnovu postojećih zvaničnih dokumenata i izveštaja," rekao je Jevtić na sednici Vlade.

Komisiju će, osim predsedavajućeg Dalibora Jevtića činiti i ministri pravde, unutrašnjih poslova, administracije lokalne samouprave, prostornog planiranja, javne adminitracije, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja i regionalnog razvoja.

Jevtić je u izjavi medijima nakon sednice istakao da će prioritet rada Komisije biti i rešavanje problema u procesu povratka, posebno problemom uzurpirane imovine.

"Komisija će se takođe baviti imovinskim pitanjima, što je veliki problem sa kojim se susreću povratnici. Radićemo i na rešavanju drugih problema koje će institucije imati obavezu da implementiraju. Ono što je nekada falilo, implementacija, je nešto čime ćemo se mi baviti, jer bez sprovođenja odluka koje budemo donosili nećemo biti u prilici da promenimo stvari na bolje, tako da ćemo pre sazivanja prvog sastanka obaviti sve potrebne procedure i konsultacije kako bi smo na samom sastanku ono što budemo usvojili bili u prilici da kasnije inplementiramo”, dodao je Jevtić.

Ministar napominje da će prvi sastanak nove Međuministarske komisije biti u januaru naredne godine, a odluka o formiranju Komisije je danas doneta jednoglasno.Ostale vesti

Ministarka Redžepi na sastanku sa Bratuom
Ministarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Emilija Redžepi predstavila je danas šefu OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu orijentaciju nove Vlade, sa fokusom na unapređenje lokalne samouprave i neophodnosti radi povećanja podrške zajednicama koje žive u multietničkim opštinama.
  • 24.02.2020
Hašim Tači otputovao u SAD
Kosovski predsednik Hašim Tači otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države gde će se sastati sa visokim zvaničnicima američke uprave, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
  • 23.02.2020
Redžepi sa predstavnicima Svetske banke o podršci mladima
Ministarka administracije i lokalne samouprave (MALS) Emilija Redžepi razgovarala je sa predstavnicima Svetske Banke o implementaciji trogodišnjeg projekta “Učesce mladih u lokalnom ekonomskom razvoju“.
  • 21.02.2020
Osmani i Cakaj o ekonomskoj i političkoj saradnji
Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani sastala se sa vd. ministrom za evropske i spoljne poslove Albanije Gentom Cakajem.
  • 19.02.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je smrt dvanaest i ranjavanje 43 ljudi u Livadicama bilo "vrhunac stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".
  • 16.02.2020
Makron u čestitki Tačiju pozvao i na ukidanje taksi

Povodom 12. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova, francuski predsednik Emanuel Makron uputio je čestitku kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

  • 15.02.2020