Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica

Na danas održanoj sednici Vlade Kosova, na predlog zamenika premijera i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, formirana je međuministarska Komisija za povratak i pitanja zajednica.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Ovom odlukom Vlade objedinjen je rad dve međuministarske Komisije iz prethodnog saziva Vlade Kosova sa ciljem da se objedini i delovanje ministarstava u cilju resavanja problema u procesu povratka i položaju nevećinskih zajednica.

Na samoj sednici Vlade ministar Jevtić je u svom izlaganju istakao važnost uključivanja svih relevatnih institucija koje mogu da pomognu rešavanje problema koje stoje na putu i povratka i boljeg položaja pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu.

"Posebno ističem činjenicu da će međuministarska Komisija imati obavezu da se bavi procentualnom zastupljenošću u instucijama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Daćemo preporuke koje će biti obavezujuće za sve institucije a na osnovu postojećih zvaničnih dokumenata i izveštaja," rekao je Jevtić na sednici Vlade.

Komisiju će, osim predsedavajućeg Dalibora Jevtića činiti i ministri pravde, unutrašnjih poslova, administracije lokalne samouprave, prostornog planiranja, javne adminitracije, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja i regionalnog razvoja.

Jevtić je u izjavi medijima nakon sednice istakao da će prioritet rada Komisije biti i rešavanje problema u procesu povratka, posebno problemom uzurpirane imovine.

"Komisija će se takođe baviti imovinskim pitanjima, što je veliki problem sa kojim se susreću povratnici. Radićemo i na rešavanju drugih problema koje će institucije imati obavezu da implementiraju. Ono što je nekada falilo, implementacija, je nešto čime ćemo se mi baviti, jer bez sprovođenja odluka koje budemo donosili nećemo biti u prilici da promenimo stvari na bolje, tako da ćemo pre sazivanja prvog sastanka obaviti sve potrebne procedure i konsultacije kako bi smo na samom sastanku ono što budemo usvojili bili u prilici da kasnije inplementiramo”, dodao je Jevtić.

Ministar napominje da će prvi sastanak nove Međuministarske komisije biti u januaru naredne godine, a odluka o formiranju Komisije je danas doneta jednoglasno.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane