Vesti
Saopštenja

Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica

Na danas održanoj sednici Vlade Kosova, na predlog zamenika premijera i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, formirana je međuministarska Komisija za povratak i pitanja zajednica.
Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Ovom odlukom Vlade objedinjen je rad dve međuministarske Komisije iz prethodnog saziva Vlade Kosova sa ciljem da se objedini i delovanje ministarstava u cilju resavanja problema u procesu povratka i položaju nevećinskih zajednica.

Na samoj sednici Vlade ministar Jevtić je u svom izlaganju istakao važnost uključivanja svih relevatnih institucija koje mogu da pomognu rešavanje problema koje stoje na putu i povratka i boljeg položaja pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu.

"Posebno ističem činjenicu da će međuministarska Komisija imati obavezu da se bavi procentualnom zastupljenošću u instucijama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Daćemo preporuke koje će biti obavezujuće za sve institucije a na osnovu postojećih zvaničnih dokumenata i izveštaja," rekao je Jevtić na sednici Vlade.

Komisiju će, osim predsedavajućeg Dalibora Jevtića činiti i ministri pravde, unutrašnjih poslova, administracije lokalne samouprave, prostornog planiranja, javne adminitracije, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja i regionalnog razvoja.

Jevtić je u izjavi medijima nakon sednice istakao da će prioritet rada Komisije biti i rešavanje problema u procesu povratka, posebno problemom uzurpirane imovine.

"Komisija će se takođe baviti imovinskim pitanjima, što je veliki problem sa kojim se susreću povratnici. Radićemo i na rešavanju drugih problema koje će institucije imati obavezu da implementiraju. Ono što je nekada falilo, implementacija, je nešto čime ćemo se mi baviti, jer bez sprovođenja odluka koje budemo donosili nećemo biti u prilici da promenimo stvari na bolje, tako da ćemo pre sazivanja prvog sastanka obaviti sve potrebne procedure i konsultacije kako bi smo na samom sastanku ono što budemo usvojili bili u prilici da kasnije inplementiramo”, dodao je Jevtić.

Ministar napominje da će prvi sastanak nove Međuministarske komisije biti u januaru naredne godine, a odluka o formiranju Komisije je danas doneta jednoglasno.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021