Vesti
Saopštenja

Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica

Na danas održanoj sednici Vlade Kosova, na predlog zamenika premijera i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, formirana je međuministarska Komisija za povratak i pitanja zajednica.
Formirana Komisija za povratak i pitanja zajednica
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Ovom odlukom Vlade objedinjen je rad dve međuministarske Komisije iz prethodnog saziva Vlade Kosova sa ciljem da se objedini i delovanje ministarstava u cilju resavanja problema u procesu povratka i položaju nevećinskih zajednica.

Na samoj sednici Vlade ministar Jevtić je u svom izlaganju istakao važnost uključivanja svih relevatnih institucija koje mogu da pomognu rešavanje problema koje stoje na putu i povratka i boljeg položaja pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu.

"Posebno ističem činjenicu da će međuministarska Komisija imati obavezu da se bavi procentualnom zastupljenošću u instucijama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Daćemo preporuke koje će biti obavezujuće za sve institucije a na osnovu postojećih zvaničnih dokumenata i izveštaja," rekao je Jevtić na sednici Vlade.

Komisiju će, osim predsedavajućeg Dalibora Jevtića činiti i ministri pravde, unutrašnjih poslova, administracije lokalne samouprave, prostornog planiranja, javne adminitracije, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja i regionalnog razvoja.

Jevtić je u izjavi medijima nakon sednice istakao da će prioritet rada Komisije biti i rešavanje problema u procesu povratka, posebno problemom uzurpirane imovine.

"Komisija će se takođe baviti imovinskim pitanjima, što je veliki problem sa kojim se susreću povratnici. Radićemo i na rešavanju drugih problema koje će institucije imati obavezu da implementiraju. Ono što je nekada falilo, implementacija, je nešto čime ćemo se mi baviti, jer bez sprovođenja odluka koje budemo donosili nećemo biti u prilici da promenimo stvari na bolje, tako da ćemo pre sazivanja prvog sastanka obaviti sve potrebne procedure i konsultacije kako bi smo na samom sastanku ono što budemo usvojili bili u prilici da kasnije inplementiramo”, dodao je Jevtić.

Ministar napominje da će prvi sastanak nove Međuministarske komisije biti u januaru naredne godine, a odluka o formiranju Komisije je danas doneta jednoglasno.Ostale vesti

Direktor KP sa predstavnicima KFOR-a i EULEKS-a obišao Banjsku
Generalni direktor Kosovske policije pukovnik Gazmend Hodža posetio je Banjsku zajedno sa predstavnicima KFOR-a i EULEKS-a, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 26.09.2023
Kosovska policija, EULEKS i KFOR su delovali u bliskoj koordinaciji

Nakon napada na Kosovsku policiju u Banjskoj, ona je intervenisala u skladu sa svojim prerogativima za sprovođenje zakona, kao prvi odgovorni. U tom području su bile prisutne trupe KFOR-a. Oni su pažljivo pratili situaciju i bili spremni da odgovore, ako je potrebno, navode ponovo iz ove misije.

  • 26.09.2023
U Srbiji sutra Dan žalosti zbog događaja na Kosovu
Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu.
  • 26.09.2023
Srpska lista u saopštenju za javnost proglasila trodnevnu žalost!?
"Proglašavaju se 26, 27 i 28. septembar Danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan", navedeno je u šturom saopštenju dostavljenom medijima iz ove političke partije.
  • 26.09.2023
Petković: Кurtijevi specijalci maltretiraju srpske civile
“U ime Кancelarije za Кosovo i Metohiju izražavamo najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 25.09.2023
Vladika Teodosije posetio manastir Banjsku
Episkop Teodosije posetio je u popodnevnim časovima manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
  • 25.09.2023