Vesti
Saopštenja

Fondacija Divac: Drugi besplatni IT kurs za stanovnike na Kosovu

Fondacija Ana i Vlade Divac ponovo nudi besplatne IT kurseve za stanovništvo na Kosovu. Ovoga puta je u pitanju prekvalifikacija polaznika.
Fondacija Divac: Drugi besplatni IT kurs za stanovnike na Kosovu
Ilustracija (Foto Fondacija Ana i Vlade Divac)

Kako je saopšteno, u novom, II ciklusu neprofitne škole IT Bootcamp na Kosovu i Metohiji, moguće je prijaviti se za kurs "Razvoj veb stranica" (PHP + WordPress). Proces prijavljivanja je u toku i traje do 10. oktobra ove godine.

"Nastva će se realizovati onlajn, a polaznici će, pored stručnog teorijskog i praktičnog znanja, imati dodatne pripreme za predstavljanje kompanijama. Kurs je namenjen državljanima Republike Srbije koji imaju trajno prebivalište na teritoriji KiM", saopšteno je iz Fondacije.

IT Bootcamp je osnovan od strane individualnih donatora iz dijaspore, a izvodi se u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku da se formalno obrazuje u sferi informacionih tehnologija.

Kako se navodi, do sada je preko 450 polaznika ovog kampa dobilo posao ili praksu u IT kompanijama širom Srbije.

"Prvi ciklus besplatnih kurseva na Kosovu se uspešno završio, a priliku za posao i praksu je dobilo 50% od ukupnog broja upisanih".

Sve o uslovima prijave kao i formular mogu se pronaći na veb sajtu www.itbootcamp.rsOstale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021