Vesti
Saopštenja

FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Obojica okrivljenih su proglašena krivim za tri krivična dela: povreda tajne postupka, zastrašivanje u toku krivičnog postupka i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i svaki je pojedinačno osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine i šest meseci zatvora. Za krivično delo odmazde, obojica optuženih su oslobođeni optužbe.

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) smatra osnovanom odluku prvostepenog veća
Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i zahteva da se istraga proširi i na osobe od kojih su ovi materijali procureli. Takve radnje treba sprečiti jer ugrožavaju bezbednost svedoka i njihovih porodica, smanjuju poverenje i kredibilitet SVK i mogu uticati na svedoke da prekinu saradnju sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom Kosova, navodi se u saopštenju.

"Svedoci i žrtve u krivičnom postupku treba da se osećaju bezbedno da svedoče pred pravosuđem o onome što znaju ili su iskusili kako bi se rasvetlila istina i postigla pravda. Ova odluka treba da stvori bezbedno okruženje za svedoke i žrtve i može uticati na podizanje svesti osoba koje bi potencijalno mogle da ometaju sprovođenje pravde", navode iz ove organizacije.

Optuženi su uhapšeni 25. septembra 2020. u Prištini. U vreme hapšenja, optuženi su bili na funkciji predsednika i zamenika predsednika Organizacije ratnih veterana OVK.

Optužnica protiv obojice optuženih je potvrđena 11. decembra 2020, a potom je ista izmenjena 5. jula 2021. Prema optužnici, Gucati i Haradinaj su u periodu od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za novinare i drugim aktivnostima koje su prenošene, kao i daljom distribucijom, neovlašćeno objavili informacije zaštićene Zakonom o SVK.

"Ova informacije su sadržavale i identifikacione podatke (potencijalnih) svedoka, pri čemu su oni takođe iznosili pogrdne komentare na račun (potencijalnih) svedoka i više puta izražavali nameru da naškode radu SVK", stoji u saopštenju.

Glavni pretres u ovom predmetu je počeo uvodnim rečima tužilaštva 7. oktobra 2021. i održano je trideset jedno zasedanje na glavnoj raspravi. Tokom glavne rasprave saslušana su četiri svedoka koje je predložilo tužilaštvo, kao i osam svedoka koje je predložila odbrana. Optuženi su se od hapšenja nalazili u pritvoru.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022