FHP Kosovo: Rezolucija o srpskom genocidu neprimerena i bez pravnog efekta

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) nezadovoljan je "ishitrenom" rezolucijom o srpskom genocidu na Kosovu, koja je usvojena juče, 16. maja 2019. godine, od strane 79 poslanika Skupštine Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto printskrin)

U saopštenju dostavljenom medijima se ističe da bi "Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama".

"Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji".

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali da "nigde ne konstatuje postojanje genocida".

"S druge strane, nisu svi zločini navedeni u tekstu rezolucije zasnovani na dokazima i činjenicama. Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu. Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija", zaključuju u FHP Kosovo i podsećaju da "rezolucije nisu pravno obavezujući akti".

"Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine. Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočarenje. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Fljora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva", navode iz ove organizacije.

"Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu", smatraju u Fondu za humanitarno pravo Kosova.

Ostale vesti

 • Živić na otvaranju centra za sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja

  Živić na otvaranju centra za sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Dijana Živić prisustvovala je danas inauguraciji centra za sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja – Biofruti u vlasništvu Zarije Malesi u Kačaniku. Inauguraciji su prisustvovali i direktorka USAID-a Lisa Magno, Colin Hiland zamenica šefa misije SAD na Kosovu i delegacija opštine Kačanik.

 • Hašim Tači i Ine Eriksen Soreide o Kosovu

  Hašim Tači i Ine Eriksen Soreide o Kosovu

  Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide o bilateralnoj saradnji, podršci Norveške Kosovu, kao i o miru i stabilnosti u regionu.

 • Petrović i Lajčak o dijalogu u Briselu

  Petrović i Lajčak o dijalogu u Briselu

  Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović sastao sa sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom. Jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine, saopšteno je iz ove stranke.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane