FHP Kosovo: Rezolucija o srpskom genocidu neprimerena i bez pravnog efekta

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) nezadovoljan je "ishitrenom" rezolucijom o srpskom genocidu na Kosovu, koja je usvojena juče, 16. maja 2019. godine, od strane 79 poslanika Skupštine Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto printskrin)

U saopštenju dostavljenom medijima se ističe da bi "Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama".

"Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji".

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali da "nigde ne konstatuje postojanje genocida".

"S druge strane, nisu svi zločini navedeni u tekstu rezolucije zasnovani na dokazima i činjenicama. Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu. Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija", zaključuju u FHP Kosovo i podsećaju da "rezolucije nisu pravno obavezujući akti".

"Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine. Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočarenje. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Fljora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva", navode iz ove organizacije.

"Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu", smatraju u Fondu za humanitarno pravo Kosova.

Ostale vesti

 • "Kršenje prava na slobodno izražavanje"

  Koalicija "Sloboda" saopštila je da je "prećeno Ivici Miliću iz Skulaneva da će ostati bez posla ukoliko do kraja dana ne potpiše izjavu da se povlači sa mesta člana Biračkog odbora u ime koalicije `Sloboda`".

 • Tači otputovao u SAD

  Tači otputovao u SAD

  Kosovski predsednik Hašim Tači, otputovao je u SAD, gde će prisustvovati prijemu koji povodom početka Generalne skupštine UN organizuje američki predsednik Donald Tramp.

 • KDI: Problemi u opštini Gračanica

  KDI: Problemi u opštini Gračanica

  U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

 • Na Mokroj Gori grafiti OVK

  Na Mokroj Gori grafiti OVK

  Na planini Mokra Gora koja se nalazi na severu Kosova u opštini Zubin Potok, po stenama su ispisani grafiti "UÇK" (OVK - Oslobodilačka vojska Kosova), navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Srpska lista.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane