Vesti
Saopštenja

FHP: Izmena optužnice u slučaju Đokića dostavljena sudu bez obrazloženja

Reagujući na presudu Zoranu Đokiću, Fond za humanitarno pravo Kosova zamera što je Tužilaštvo izmenu, odnosno proširenje optužnice nakon okončanog dokaznog postupka, obavilo u suprotnosti sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku.
FHP: Izmena optužnice u slučaju Đokića dostavljena sudu bez obrazloženja
Sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Ova izmena je sudu dostavljena bez obrazloženja, odnosno bez elaboriranja razloga i dokaza koji su uticali na proširenje optužnice, navode u FHP-u.

Iako, kako dodaju, ne žele da se upuštaju u analizu kazne do obrađivanja pismene presude, Fond za humanitarno pravo Kosova ističe da je izmenjenom optužnicom tužilaštvo, pored navedenih optužbi po prvoj tački, optuženom stavilo na teret i da je istog dana, u istom naselju i svojstvu, u saizvršilaštvu sa drugim licima, pored proterivanja civilnog stanovništva iz njihovih porodičnih kuća, pucajući iz vatrenog oružja naneo telesne povrede dvojici dečaka starosti tri (3) i devet godina (9), koji su se sa pojedinim članovima njihovih porodica udaljavali iz naselja.

FHPK nalazi da je pretresno veće presudu u ovom predmetu objavilo suprotno zakonskim odredbama. Član 366, stav 1 ZKPRK izričito predviđa da se nakon okončanja pretresa objavljivanje presude može odložiti najdalje tri (3) dana. U ovom predmetu, glavni pretres je okončan 4. februara, dok je presuda objavljena 11. februara 2021. godine.

FHPK nalazi da je krivični postupak protiv optuženog u toku samog glavnog pretresa vođen u skladu sa zakonskim odredbama.

“Međutim, ono što se može zameriti pretresnom veću je da je glavni pretres protiv optuženog, koji se nalazio u pritvoru, trajao dugo (od 4. decembra 2019. godine do 11. februara 2021. godine). Odredbe Zakonika o krivičnom postupku (član 314, stav 1, tačka 1.2) decidno predviđaju da postupak pred pretresnim većem može trajati do 120 dana", navodi se u saopštenju.

Ipak, prateći redovno krivični postupak protiv Đokića, FHPK smatra da je krivični postupak protiv optuženog u toku samog glavnog pretresa vođen u skladu sa zakonskim odredbama.

Zoran Đokić proglašen je krivim zbog toga što je u svojstvu rezervnog policajca SRJ 28/29 marta 1999. godine u Peći “učestvovao u zlostavljanju, pljačkanju, proterivanju, ranjavanju albanskog civilnog stanovništva u pećkim naseljima “Kristal” i “Kod solitera”, u kojim prilikama su ubijena četvorica civila”. Sud ga je osudio na 12 godina zatvora.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021