Vesti
Saopštenja

FHP: Izmena optužnice u slučaju Đokića dostavljena sudu bez obrazloženja

Reagujući na presudu Zoranu Đokiću, Fond za humanitarno pravo Kosova zamera što je Tužilaštvo izmenu, odnosno proširenje optužnice nakon okončanog dokaznog postupka, obavilo u suprotnosti sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku.
FHP: Izmena optužnice u slučaju Đokića dostavljena sudu bez obrazloženja
Sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Ova izmena je sudu dostavljena bez obrazloženja, odnosno bez elaboriranja razloga i dokaza koji su uticali na proširenje optužnice, navode u FHP-u.

Iako, kako dodaju, ne žele da se upuštaju u analizu kazne do obrađivanja pismene presude, Fond za humanitarno pravo Kosova ističe da je izmenjenom optužnicom tužilaštvo, pored navedenih optužbi po prvoj tački, optuženom stavilo na teret i da je istog dana, u istom naselju i svojstvu, u saizvršilaštvu sa drugim licima, pored proterivanja civilnog stanovništva iz njihovih porodičnih kuća, pucajući iz vatrenog oružja naneo telesne povrede dvojici dečaka starosti tri (3) i devet godina (9), koji su se sa pojedinim članovima njihovih porodica udaljavali iz naselja.

FHPK nalazi da je pretresno veće presudu u ovom predmetu objavilo suprotno zakonskim odredbama. Član 366, stav 1 ZKPRK izričito predviđa da se nakon okončanja pretresa objavljivanje presude može odložiti najdalje tri (3) dana. U ovom predmetu, glavni pretres je okončan 4. februara, dok je presuda objavljena 11. februara 2021. godine.

FHPK nalazi da je krivični postupak protiv optuženog u toku samog glavnog pretresa vođen u skladu sa zakonskim odredbama.

“Međutim, ono što se može zameriti pretresnom veću je da je glavni pretres protiv optuženog, koji se nalazio u pritvoru, trajao dugo (od 4. decembra 2019. godine do 11. februara 2021. godine). Odredbe Zakonika o krivičnom postupku (član 314, stav 1, tačka 1.2) decidno predviđaju da postupak pred pretresnim većem može trajati do 120 dana", navodi se u saopštenju.

Ipak, prateći redovno krivični postupak protiv Đokića, FHPK smatra da je krivični postupak protiv optuženog u toku samog glavnog pretresa vođen u skladu sa zakonskim odredbama.

Zoran Đokić proglašen je krivim zbog toga što je u svojstvu rezervnog policajca SRJ 28/29 marta 1999. godine u Peći “učestvovao u zlostavljanju, pljačkanju, proterivanju, ranjavanju albanskog civilnog stanovništva u pećkim naseljima “Kristal” i “Kod solitera”, u kojim prilikama su ubijena četvorica civila”. Sud ga je osudio na 12 godina zatvora.

 Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021