Vesti
Saopštenja

Evropska komisija donirala 50 miliona evra pomoći Kosovu

Evropska komisija donirala je u ime EU 50 miliona evra za program makro finansijske pomoći (MFP) Kosovu.

Evropska komisija donirala 50 miliona evra pomoći Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je makro finansijska pomoć deo šireg angažovanja EU sa zemljama u susedstvu i proširenju, a kao vanredna reakcija EU na krizu.

"Sredstva od MFP stavljena su na raspolaganje u vidu dugoročnih zajmova po veoma pogodnim uslovima. Sredstva od MFP doprineće unapređenju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodelu resursa u cilju smanjenja teških negativnih socio-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa".

Napominje se da je komisija u ime EU 30.07.2020. godine potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Kosovom koji vredi do 100 miliona evra, podeljeno na dve jednake rate od po 50 miliona evra.

"Memorandumom o razumevanju je usaglašeno devet uslova praktične politike za prijem druge tranše pomoći, tj. mere bi trebalo da se tiču javnih finansija i finansijske stabilnosti, nezaposlenosti mladih, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije", navodi se u saopštenju Evropske unije dostavljenom medijima.

Dodaje se da će ispunjenje mera praktične politike biti ocenjeno pre isplate druge rate u prvoj polovini 2021. godine, u zavisnosti od toga koliko brzo Kosovo primeni usaglašene mere praktične politike.Ostale vesti

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih

Misija OEBS-a završila je 30. oktobra svoje deseto i poslednje on-lajn predavanje o medijskoj i informacionoj pismenosti u digitalnom dobu za učenike osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku na Kosovu.

  • 31.10.2020
Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020