Vesti
Saopštenja

Evropska komisija donirala 50 miliona evra pomoći Kosovu

Evropska komisija donirala je u ime EU 50 miliona evra za program makro finansijske pomoći (MFP) Kosovu.

Evropska komisija donirala 50 miliona evra pomoći Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je makro finansijska pomoć deo šireg angažovanja EU sa zemljama u susedstvu i proširenju, a kao vanredna reakcija EU na krizu.

"Sredstva od MFP stavljena su na raspolaganje u vidu dugoročnih zajmova po veoma pogodnim uslovima. Sredstva od MFP doprineće unapređenju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodelu resursa u cilju smanjenja teških negativnih socio-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa".

Napominje se da je komisija u ime EU 30.07.2020. godine potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Kosovom koji vredi do 100 miliona evra, podeljeno na dve jednake rate od po 50 miliona evra.

"Memorandumom o razumevanju je usaglašeno devet uslova praktične politike za prijem druge tranše pomoći, tj. mere bi trebalo da se tiču javnih finansija i finansijske stabilnosti, nezaposlenosti mladih, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije", navodi se u saopštenju Evropske unije dostavljenom medijima.

Dodaje se da će ispunjenje mera praktične politike biti ocenjeno pre isplate druge rate u prvoj polovini 2021. godine, u zavisnosti od toga koliko brzo Kosovo primeni usaglašene mere praktične politike.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021