Vesti
Saopštenja

EULEX: Ojačati komunikaciju sa udruženjima porodica nestalih

Sa svojom ekipom stručnjaka EULEX pruža tehničku pomoć kosovskom Institutu za sudsku medicinu u lociranju, identifikaciji i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica porodicama, ističe se u saopštenju.
EULEX: Ojačati komunikaciju sa udruženjima porodica nestalih
Zgrada EULEX-a u Prištini (Foto arhiva Kim)

Dvadeset godina nakon završetka sukoba iz 1998-1999. godine, još uvek se dodaju imena zvaničnom spisku nestalih. Broj nestalih trenutno iznosi 1653 lica. Da bi se postigao napredak u rešavanju sudbine nestalih neophodno je da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje, da se mora se poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih. Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja.

„Ovo je pitanje koje pogađa mnoge porodice ovde na Kosovu i u regionu, želim da pružim svoju podršku porodicama koje još uvek čekaju da saznaju sudbinu svojih najdražih. Dok je proces identifikacije po prirodi osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog je značaja da se on nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih. EULEX je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi”, rekao je vršilac dužnosti šefa misije EULEX, Bernd Tran.

Od početka mandata EULEX-a pa do danas, Misija je sprovela 639 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujući 160 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.Ostale vesti

“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020