Vesti
Saopštenja

Euleks: Zajedničke tačke prelaza Merdare i Mutivode u potpunosti funkcionalne

Nakon što je srpska strana 21. marta preuzela nove prostorije na zajedničkoj tački prelaza (ZTP) Mutivode, ovaj prelaz je sada u potpunosti funkcionalan, saopštio je Euleks. Nedelju dana ranije predstavnici srpske policije su otvorile obe strane zajedničke tačke prelaza Merdare, 17 meseci nakon prelaska u ZTP.
Euleks: Zajedničke tačke prelaza Merdare i Mutivode u potpunosti funkcionalne
Prelaz Merdare (Foto Euleks)

U Euleksu ovo vide kao pozitivan napredak u implementaciji tehničkog sporazuma o Integrisanom upravljanju prelazima proizašlog iz dijaloga kojim posreduje EU.

Kako je navedeno u saopštenju u potpjnoj funkcionalizaciji obe zajedničke tačke prelaza posredovao je specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, dok je jedinica za podršku dijalogu u okviru Misije Euleksa pomogla u koordinaciji procesa tranzicije.

"Kako se očekuje, nakon potpune funkcionalizacije će se znatno smanjiti vreme čekanja putnika, značajno olakšavajući život svim građanima koji ih koriste", saopšteno je iz misije nakon posete prelazima.

U slučaju prelaza Mutivode, predstavnici EU će obezbedili da srpske vlasti mogu uspešno da pređu u nove prostorije.

Kosovske vlasti preuzele su vlasništvo nad zajedničkom tačkom prelaza Merdare u oktobru 2018. a na Mutivodama u julu 2019. godine.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022